Partier kræver opgør med stramt forsamlingsforbud: Lad nu flere mødes

Lave smittetal bør føre til større og hurtige genåbning, mener Venstre, DF og Radikale før dagens forhandlinger med regeringen.

Jakob Ellemann-Jensen (V) på vej til forhandlinger med regeringen i marts. Denne gang vil flere partier kræve, at forsamlingsloftet hæves. (arkivfoto). (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Når partilederne i eftermiddag er indkaldt til forhandlinger med regeringen, vil flere partier kræve, at forsamlingsforbuddet hæves.

I en situation hvor Danmark med 210 indlagte i øjeblikket har relativt godt styr på epidemien, giver det nemlig ingen mening, at borgerne i udgangspunktet kun må forsamles ti personer udendørs og fem indendørs.

Det mener blandt andre Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.

- Det er vigtigt for os, at vi får en sammenhæng mellem forsamlingsloftet og de øvrige åbninger af samfundet, siger Ellemann-Jensen.

- Der er mange, der har svært ved at forstå, og det gælder i øvrigt også mig, hvorfor det er, vi må være 200 mennesker i Netto, mens vi kun må være fem mennesker til tante Odas fødselsdag, siger V-formanden.

- Der er et behov for en plan for forsamlingsloftet. Både at få det hævet her og nu, men også at lave en plan for, hvordan ser det ud fremadrettet, siger han.

Frihed, fællesskab og fester

Samme besked kommer fra Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl.

- Jeg synes allerede nu, at man skal starte med at hæve det. Både fra de fem indendørs, men i særdeleshed fra de ti udendørs. Vi ved, at der er 18-20 gange mindre risiko for smittespredning udenfor, så alt hvad vi kan tillade danskerne at gøre udenfor, det skal vi bare gå i gang med, siger Thulesen Dahl.

De Radikales politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, er "helt enig".

- Det lå også i planen, så det regner jeg med, at vi kan hæve, sådan som det ser ud nu, siger hun.

- Det går heldigvis bedre end frygtet. Vi vil ikke ud i en ny nedlukning, men det går godt, og vi har brug for at få åbnet op. Jeg tror, alle mennesker har brug for, at vi igen kan få noget frihed, fællesskab og fester. Det har jeg i hvert fald, siger Sofie Carsten Nielsen.

Festarrangør: Vi har brug for information

Netop fester er Kasper Heebøll Harboes gesjæft. Han er forpagter på Kokkedal Slot Copenhagen, hvor brudepar og andre kunder har behov for at vide, om de kan gennemføre deres fester.

- Helt konkret har vi et brudepar, som har booket sig ind i september måned, som faktisk er bekymrede for, om de kan få lov til at gennemføre, og som derfor overvejer, om de skal aflyse, siger han.

Slottet har udsigt til at kunne åbne for udendørsservering i restauranten, men der er brug for mere klarhed.

- Mit største ønske er bare information. Information om, hvornår vi kan være hvor mange. Det vil betyde, at vi kan planlægge. Vi kan tage fat i de brudepar, som vi ved måske vil være påvirket af, at de er for mange, og vi kan høre, om de eventuelt vil reducere antallet af gæster eller alternativt flytte til en anden dato, siger Kasper Heebøll Harboe.

Han frygter ikke, at festerne kan blive til superspreder-begivenheder.

- Vi er slet ikke nervøse. Vi har jo hele sidste sommer gennemført rigtig mange bryllupper og fester her, og vi har faktisk ikke haft et eneste konstateret smittetilfælde, siger forpagteren.

'Et voldsomt indgreb'

Forsamlingsforbuddet blev 18. marts hævet til ti personer udendørs. Samtidig kunne man være op til 50 personer, hvis man dyrker idræt-, fritids- og foreningsaktiviteter i organiseret regi udendørs.

Ved samme lejlighed erkendte statsminister Mette Frederiksen (S), at der er tale om "et voldsomt indgreb", men at "vi kigger ind i en udfasning".

Hvor højt Radikale Venstre, Venstre elle Konservative er villige til at hæve forsamlingsloftet, vil de ikke umiddelbart lægge sig fast på.

- Det diskuterer jeg meget gerne med regeringen, siger Jakob Ellemann-Jensen.

- Jeg kan bare konstatere, at det med, at vi ikke må være seks mennesker samlet, det er meget lavt sat.

Lars Sandahl Sørensen, administrerende direktør i Dansk Industri, mener dog, at forsamlingsloftet med det samme kunne hæves til 25 og derefter tage det uge for uge.

- Hvis smittetallene bliver ved med at være stabile eller endda bedre, kan vi uge efter uge hæve forsamlingsloftet, så vi i næste uge kan mødes 50 og så videre. Hvis smittetallene er imod os, må vi overveje at sænke det igen i tråd med de øvrige lokale restriktioner, siger DI-direktøren i en pressemeddelelse.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk