Partier kræver sprøjtefri zoner

Oppositionen kræver sprøjtefri zoner på op til 300 meter omkring samtlige drikkevandsboringer. Det fælles forslag gør op med regeringens politik.

Danskerne skal have rent vand ud af vandhanen. Den samlede opposition - Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og De Radikale - går nu sammen om et fælles forslag med krav om sprøjtefri zoner på op til 300 meter.

Den samlede opposition - Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og De Radikale - går nu sammen om et fælles forslag med krav om sprøjtefri zoner på op til 300 meter.

Det sker, efter at TV AVISEN i går viste, at danskere flere steder i landet må drikke vand med sprøjtemiddelrester over grænseværdien.

- Når vi kommer til magten, så får befolkningen den beskyttelse af drikkevandet, som er nødvendig, siger formanden for folketingets miljøudvalg, Ida Auken fra SF.

Vender bevisbyrden om

Ifølge forslaget skal det være slut med den nuværende regerings politik, om at det skal bevises, at grundvandet er i fare, før der kan laves sprøjtefri zoner.

Nu skal zonerne indføres automatisk, og så bliver det op til jordejeren - typisk landmanden - at bevise, at det ikke er nødvendigt.

-Når du bare sprøjter løs, så kan der gå 20 år før giften når grundvandet. Derfor skal vi have et forsigtighedsprincip allerede inden du sprøjter, siger Mette Gjerskov, socialdemokraternes miljøordfører.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk