Partier om mutations-bekymring: På tide at forbyde minkavl i Danmark

Minkavler ønsker mere fakta på bordet om faren for mutationer.

Myndighederne har tiltvunget sig adgang til en minkfarm i Gjøl i Nordjylland, hvor minkene skal aflives. Støttepartier mener, at minkavlen skal udfases i Danmark. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Efter udmeldingen fra Statens Serum Institut, om at smittespredningen på danske minkfarme risikerer af føre til mutationer, der vil gøre en coronavaccine mindre effektiv, forstærker partier nu kravet om at forbyde minkavl i Danmark.

- Der er ingen tvivl om, at det mest sikre er ikke at have nogen mink i Danmark, og derfor så siger vi også fra SF's side: Der skal ikke sættes nye mink i verden efter næste pelsningssæson, siger fødevare- og dyrevelfærdsordfører Carl Valentin (SF).

Samme toner lyder fra Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund.

- Det er en særdeles bekymrende udvikling, siger han.

- Det her er simpelthen en for stor risiko at løbe i forhold til at forestille sig, at en potentiel vaccine kan være ineffektiv, siger Peder Hvelplund.

Mutationer kan spænde ben for vaccine

I går meddelte Statens Serum Institut, at man er bekymret for, at der blandt de mutationer, der udvikler sig blandt minkbesætningerne, kan være nogle, der gør en kommende vaccine mindre effektiv.

Fødevareminister Mogens Jensen (S) gik samtidig ud og sagde, at det blandt andet var denne frygt, der gjorde, at myndighederne har valgt at slå hårdt ned og kræve at også raske besætninger skal aflives, hvis de ligger mindre end 7,8 kilometer fra en smittet minkfarm.

- Så vil det betyde, at den vaccine, vi er ved at udvikle til mennesker, ikke kan anvendes, og det er jo en alvorlig situation, sagde ministeren i går til DR om mutations-bekymringen.

Minkavler: Lad os få fakta på bordet

Men det får ikke minkavler Karsten Beltoft Jørgensen fra Nibe til at gå i panik.

- Umiddelbart så tænker jeg, at det er en presset minister, vi har. Nu trækker han en kanin op af hatten for ligesom at forsvare sig. Det var min første tanke.

Karsten Beltoft Jørgensen har to minkfarme, der indtil videre ikke er ramt af smitte, men hvis nabofarmen får smitten, skal hans mink også aflives. (Foto: © Leif Seekjær Møller)

Men bliver du ikke nervøs, når det er Staten Serum Institut, der siger det? Det er trods alt de danske myndigheder, der siger det.

- Jo, men så lad os få noget fakta på bordet. Vi har ikke set fakta overhovedet på noget af det, de er kommet med indtil videre, siger Karsten Beltoft Jørgensen.

Han har avlet mink i knap 40 år, og selvom han er en ordknap nordjyde, er han alligevel med egne ord "ængstelig" i denne tid. I første omgang ikke for et forbud mod minkavl, men for at også hans besætninger skal slås ned

Der er ikke coronasmitte på hans to minkfarme, men en af nabogårdene er i øjeblikket under mistanke.

- Vi er uhyggeligt nervøse, og vi gør alt, hvad vi kan med mundbind og desinfektion, for at undgå at få smitten ind, siger han.

Enhedslisten: Risiko for sygdomme

Hos regeringens røde støttepartier mener man dog, at udmeldingen fra Statens Serum Institut betyder, at det giver endnu mere mening at udfase minkfarmene.

- Risikoen er, at der blandt de mutationer, vi nu ser på minkfarmene, kan opstå enten en immunitet eller manglende effektivitet i forhold til en vaccine. Det ville jo være en temmelig katastrofal situation for folkesundheden, siger Peder Hvelplund fra Enhedslisten.

- Vi har også tidligere foreslået, at minkproduktionen i Danmark udfases, både af dyrevelfærdshensyn, men også af sundhedsfaglige hensyn, fordi vi kan se, både i forbindelse med covid-19, men også i forbindelse med MRSA, at der er en stor risiko for, at sygdomme spreder sig netop i de miljøer, siger han.

Minister kaldt i samråd

Også i SF har man tidligere foreslået at udfase minkavlen i Danmark.

- Jeg tænker, at det mest oplagte at gøre er at lukke minkindustrien for altid, siger fødevare- og dyrevelfærdsordfører Carl Valentin.

- Uanset hvordan man håndterer det her, så er det en kæmpe sundhedsrisiko for vores samfund, at corona spreder sig blandt mink og videre til mennesker derfra, siger han.

De to støttepartier har i forvejen kaldt fødevareminister Mogens Jensen (S) i samråd, men indtil videre tyder alt på, at Socialdemokratiet ikke er med på et forbud mod minkavl.

Partiets dyrevelfærdsordfører, Anders Kronborg, sagde for to uger siden til DR, at man ikke bare kan forbyde et erhverv "hen over natten".

- Branchen skal behandles ordentligt og anstændigt. Og det synes jeg ikke, det er bare at gå ud i medierne og vil have afviklet et lovformeligt erhverv i Danmark, hvor der faktisk er mange mennesker, der er beskæftiget og har deres levebrød.

Avler: De spiser igen efter en uge

På minkfarmen i Nibe forholder Karsten Beltoft Jørgensen sig i første omgang til smitten. Han mener, at det er overdrevet, når myndighederne i så stort omfang kræver aflivning af besætninger.

Det er en bedre løsning at isolere de smittede mink, så man senere står tilbage med avlsdyr, der er resistente over for coronavirus, mener han.

- Minken er tilsyneladende meget modtagelig over for coronavirus, men den kan også hurtigt komme af med den igen.

Hvis der er en vaccine på spil, bliver man så ikke nødt til at slå hårdt ned på minkbesætninger?

- Jo, det er klart, hvis de er så farlige, så skal man selvfølgelig være meget årvågen på, hvad der sker på de forskellige minkfarme, det er jeg helt enig i. Men det mønster, vi har set, er, at når en mink bliver syg, så holder den op med at æde, og når den bliver rask igen, så begynder den at æde igen, siger han og tilføjer:

- De går cirka ti procent ned i foder i en uge, og efter fjorten dage så er de stort set raske igen.