Partier presser på: Vil have en plan, der skal skrue ned for testkapaciteten

Flere borgere er blevet vaccineret, og derfor falder antallet af borgere, der bliver testet. (arkivfoto). (Foto: Denis Balibouse © Ritzau Scanpix)

I takt med at flere og flere borgere er blevet vaccineret, falder også behovet for at få stukket en vatpind i halsen eller næsen.

I den seneste uge fik lidt over 100.000 danskere om dagen foretaget en pcr-test ud af en nuværende testkapaciteten på 170.000 daglige test.

På fire uger er antallet af gennemførte pcr-test således faldet med 42 procent, mens antallet af lyntest er faldet med 17 procent.

Men det enorme testapparat er dyrt, og det får nu flere partier til at kræve en plan for nedskalering af testapparatet.

- Jeg synes, at det er oplagt at se på det allerede nu, og at man får lagt en plan for, hvordan vi får skaleret ned, så vi sikrer os, at der forsat er en geografisk mulighed for at blive testet, men at vi samtidig får skåret ved på kapaciteten, så der bliver færre podere de enkelte steder, siger Peder Hvelplund, gruppeformand for Enhedslisten.

Ingen grund til at vente

Han mener, at det er oplagt, at der bliver lavet en plan "inden sommerferien".

Samme toner kommer fra De Radikale.

- Jeg synes, at vi skal have lavet en plan for, hvordan vi får skaleret ned, siger sundhedsordfører Stinus Lindgreen.

Hvornår skal man begynde at drosle ned?

- Jeg synes, at man burde begynde at kigge på det nu. Når vi har så mange danskere, som ikke længere skal testes, så skal vi se på at få kapaciteten skaleret ned, så den passer til, og det er der ikke nogen grund til at vente på. Folk er jo vaccinerede, og det har vi vidst i lang tid, så hvorfor vente? spørger han.

I Venstre har sundhedsordfører Martin Geertsen også længe ment, at der skal drosles ned for den offentligt testkapacitet.

- Vi bruger rundt regnet to milliarder kroner på test om måneden, som vi kunne bruge på andre ting, og derudover så trækker det også arbejdskraft væk fra andre steder, både i den offentlige og den private sektor.

Politikerne har dog lige vedtaget en plan for genåbning af Danmark, hvor coronapasset spiller en vigtigt rolle. For den del af befolkningen, der ikke er færdigvaccineret, er det derfor afgørende, at der er let adgang til test.

Men det, mener Martin Geertsen godt, kan lade sig gøre.

- Problemet er jo, at testkapaciteten er alt for stor i forhold til, hvad der bliver efterspurgt, og det må man kunne indrette, så det er fleksibelt, og så det står mål med det, der efterspørges, siger han.

'Løbende tilpasset'

Det har ikke været muligt, at få et interview med justitsminister Nick Hækkerup (S), men i et skriftligt svar skriver ministeriet:

- Et bredt flertal i Folketinget er netop blevet enige om at fortsætte brugen af coronapas, men også om at udfase brugen frem mod efteråret. Derfor skal vi fortsat teste, og derfor skal der stadig være let adgang til test.

- Men testindsatsen vil løbende blive tilpasset efterspørgslen og dermed nedskaleret efterhånden, som flere bliver vaccineret, og efterspørgslen efter test falder, hedder det.

Vil skære i begge typer test

Det er især efterspørgslen på pcr-test, der er faldet. Men da de spiller en vigtigt rolle i smitteovervågningen af eventuelle nye varianter af virusset, kan de ikke undværes.

Politikerne ønsker derfor at skrue ned for begge testtyper.

- Man bliver nødt til at skrue ned på kapaciteten på begge to. Det, vi i hvert fald skal sikre, er, at der er pcr-test til rådighed. Fordi det er dem, der er i største grad giver en sikkerhed. Men det er klart, at man bliver nødt til at få skåret ned på begge dele, sigter Peder Hvelplund fra Enhedslisten.

I blå blok mener Martin Geertsen nogenlunde det samme:

- Om det er det ene eller det andet sted, man skruer ned, synes jeg sagtens, at man kan diskutere. På den ene side er pcr-test mere sikre, på den anden side, så kan man få taget en antigentest lidt hurtigere. Så der er sådan set fordele og ulemper ved begge test, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk