Konservative, Liberal Alliance og Venstre er ikke begejstrede over, hvordan 220 millioner skattekroner er blevet brugt.
Pengene er gået til tusindvis af oplevelser, hvor hjemløse for eksempel har fløjet med vandflyver, været på spa-ophold og på konditori La Glace. Kvinder fra krisecentre har spist gourmet og holdt gadefester, mens seniorer blandt andet har været til Birthe Kjær-koncerter og på kro og restaurant.
Alle oplevelserne har kunnet lade sig gøre, fordi 17 organisationer samlet set fik 220 millioner kroner i marts 2021. Pengene skulle gå til oplevelser til ældre og udsatte, og målet var på den måde at sætte gang i oplevelsesindustrien, der var i krise under covid-19.
I dag er det et år siden, at alle corona-restriktioner blev ophævet.
Men omkring to tredjedele af alle pengene fra oplevelsespuljen blev først brugt sidste år, hvor samfundet siden februar var lukket helt op, viser DR's aktindsigt i redegørelser sendt til Socialstyrelsen.
Kritik: Lemfældig omgang med skattekroner
Venstre, Konservative og Liberal Alliance støttede ikke oplevelsespuljen, og partierne mener, at pengene er brugt forkert og for sent.
- Der har været for mange penge ude at svømme her. Der er blevet vist en lidt lemfældig omgang med puljemidler, mener Louise Brown, der er epidemiordfører fra Liberal Alliance.
Oprindeligt skulle penge fra puljen være brugt seneste den 30.juni, men fristen blev udskudt til nytår, fordi organisationerne havde svært ved at nå at bruge pengene.
Det forstår Venstres Hans Christian Schmidt ikke.
- Når corona ikke længere er samfundskritisk, så kan man ikke længere bruge penge på det her. Er der penge tilbage i puljen, så kan man bare være glad for, at man ikke har brugt alle pengene, og der er noget til overs, siger Venstres ældreordfører.
Konservative mener, at tanken om at støtte oplevelsesindustrien var ok, men pengene er blevet brugt alt for sent.
- Derfor er det endt med at være en anvendelse, som de fleste vil ryste på hovedet af. Det virker lidt som om, at nu bruger man bare pengene, fordi de er afsat og skal bruges. Det er ikke en rigtig måde at bruge skatteborgernes penge, mener Mette Abildgaard, der er politisk ordfører for Konservative.
Minister: I orden at covid-pulje blev brugt sidste år
Oplevelsespuljen blev stemt igennem af Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten, Alternativet og Radikale.
Socialminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) ønsker ikke at stille op til interview, men svarer i en mail, at det er i orden, at pengene især blev brugt sidste år, hvor samfundet var helt åbent siden februar.
- Flere dele af oplevelsesindustrien åbnede først i 2022, hvor udfordringerne med ensomhed og isolation stadig fyldte hos landets udsatte og sårbare grupper, skriver hun.
Pernille Rosenkrantz-Theil (S) svarer i mailen ikke på, om puljen har været en god måde at bruge skattekroner på.
Johnni Stengade Hansen er hjemløs og har sammen med andre hjemløse været på spa-ophold på Vejle Fjord for 108.401 skattekroner fra oplevelsespuljen:
SF mener, at politikerne på Christiansborg var for længe om at vedtage oplevelsespuljen, og derfor er det endt med, at størstedelen af pengene først blev brugt sidste år.
- Jeg er ked af det. Pengene var ment til at skulle bruges lige nu og her, hvor det var svært på grund af corona, siger handicapordfører Charlotte Broman Mølbæk.
SF og Alternativet mener dog, at det kan give mening, at puljen især har været anvendt i 2022, fordi den mentale trivsel ikke havde det godt lige efter epidemien.
- Men om hver en krone har været brugt godt nok, ved jeg ikke på nuværende tidspunkt, siger Franciska Rosenkilde, formand for Alternativet.
Både partier til højre og venstre i Folketingssalen siger, at de godt kan unde, at hjemløse for eksempel har været på spa-ophold støttet af skattekroner.
Enhedslisten peger dog på, at hjemløse har større behov for mange andre ting som tag over hovedet og bedre psykiatri end wellness. Partiet ønsker en evaluering af, hvordan puljen har været brugt.
- Enhedslisten vil se kritisk på, hvordan vi kan sørge for, at penge bliver brugt meget mere målrettet, og der på den måde kan være behov for at bruge færre penge, siger socialordfører Victoria Velasquez.
Sådan gjorde vi
- •
DR har fået aktindsigt i redegørelser sendt til Socialstyrelsen over, hvordan de enkelte organisationer ville bruge deres del af de 220 millioner kroner, som var afsat til oplevelser. Der er tale om en foreløbig opgørelse, hvor det endelige regnskab følger senere.
- •
Danske Handicaporganisationer ved ikke endnu, hvornår deres medlemsorganisationer har brugt pengene fra puljen, så derfor indgår organisationen ikke i DR´s regnestykke over, hvornår pengene har været brugt.