Partier vil bekæmpe udsving i medicinpriser

Patienter skal nemmere kunne gennemskue, hvad deres medicin koster, mener partier.

Lone Jørgensen tager 21 forskellige piller om dagen. (Foto: Bardur Thomsen)

Det kan være en dyr overraskelse at gå på apoteket efter medicin. Priserne på medicin svinger nemlig op og ned.

DR Nyheder og Kontant har gennemgået priserne på de 200 mest sælgende medicintyper i Danmark. 37 af dem har på et tidspunkt i løbet af 2020 været fordoblet i pris.

Men nu vil SF, Radikale, Alternativet, Enhedslisten, DF og De Konservative ændre på prissætningen af medicin for at sætte en stopper for prisudsvingene.

- Det kan være en stor forskrækkelse for patienterne, når de går på apoteket. Det kan betyde, at nogle undlader at købe deres medicin. Det er jo ikke hensigtsmæssigt, siger De Konservatives sundhedsordfører, Per Larsen.

Det kender Lone Jørgensen alt til.

Leddegigt, slidgigt, ekstrem hypermobilitet, fibromyalgi og Ehlers-Danlos syndrom er bare et udsnit af hendes sygdoms-cv, og med et højt medicinbudget er hun ekstra udsat for svingende medicinpriser.

- Det er pinligt at stå der på apoteket og skulle fortælle, at jeg ikke kan købe det.

Hun lever af en førtidspension, og hver tredje måned dropper eller udsætter hun at købe medicinen på grund af økonomi.

- Det giver ekstra smerter, når jeg ikke tager det. Nogle gange kan jeg ligge og vride mig i sengen i smerter, fordi jeg har så ondt.

Lone Jørgensen tager 21 piller om dagen på grund af sine smerter. (Foto: Bardur Thomsen)

Nyt forslag

Hver fjortende dag er der medicinauktion, hvor den producent, der kan levere den billigste pris på et præparat, får lov at sælge mest på det danske marked. Efter auktionen er de priser, som producenterne har budt ind med offentlige, så alle - også konkurrenterne - kan se dem.

Men nu foreslår partierne, at det kun skal være prisen på det præparat, der vinder auktionen, der skal offentliggøres.

- Ulempen ved, at man kan se, hvad de andre producenter byder, er, at man kan lægge sig op ad hinandens pris og opretholde en forholdsvis høj pris, siger Per Larsen.

I denne uge udkom Apotekerforeningen med nye tal, der viser, at gennemsnitsprisen på medicinen faktisk er faldende, men udfordringen er, at prisen svinger så meget. Det mener Stinus Lindgreen, der er sundhedsordfører i Radikale Venstre.

- Hvis man gør buddene hemmelige, kan producenterne ikke lade sig inspirere af andre priser, og det kan løse en del af problemet.

Stinus Lindgreen (R) mener, at det er på tide at se, om hemmelige bud kan ændre prissvingningerne. (Foto: Bardur Thomsen)

Tavs Sundhedsminister

Stinus Lindgreen stiller nu spørgsmål til sundhedsminister Magnus Heunicke (S) for at få svar på, hvad det vil betyde, hvis man lader producenternes bud være hemmelige efter auktionerne.

- Jeg synes ikke, at vi som samfund kan være det her bekendt, og derfor har jeg bedt ministeren om at kigge på det.

I november 2019 afdækkede DR Nyheder, hvordan medicin svinger i pris. Her sagde Magnus Heunicke, at det hastede med at få sat et loft over medicinpriserne. Siden er systemet ikke blevet ændret, og trods et varsel på otte dage har det ikke været muligt at få et interview med sundhedsministeren.

Han skriver i stedet til DR, at man undersøger forskellige modeller og mekanismer for et prisloft, og han vil ikke afvise, at lovgivning kan være et nødvendigt redskab.

Peter Jørgensen, der er direktør i IGL, der repræsenterer en række kopimedicin-producenter, er til gengæld ikke tavs. Han kan godt sætte sig ind i situationen for borgere som Lone Jørgensen.

- Jeg kan godt forstå, hvis de synes, at det er vanskeligt at forstå, at der sker store prisstigninger fra den ene dag til den anden.

Men han håber ikke, at politikerne vil lave store indgreb i prisdannelsen.

- Vi har et godt og forudsigeligt marked i Danmark uden indgreb i prisdannelsen, og det er en vigtig forudsætning for, at vi kan blive ved med at forsyne danskerne med lægemidler til en pris, de kan betale.

Peter Jørgensen frygter ændringer fra politikerne. (Foto: Bardur Thomsen)

Rammer også regioner

Hos Danske Regioner, der i deres budgetter både betaler til sygehusmedicin, men også til danskernes receptpligtige medicin, forventer man, at udgifterne til medicin stiger med mellem 600 og 750 millioner i 2020 og 2021.

- Hvis ikke regeringen sammen med os finder løsninger på problemet, kan vi risikere, at pengene til medicin skal findes andre steder i sundhedsvæsenet, siger Stephanie Lohse, der er formand for Danske Regioner.

Svært budget

Selvom ændringer kan være på vej, så er det stadig svært for Lone Jørgensen at lægge budget. Hun laver hver måned et kostbudget, men det kan være svært at regne med, når udgifterne på medicin svinger.

- Man aner aldrig, hvad man kan regne med, at det koster. Når jeg går i supermarkedet, ved jeg, at en liter mælk koster cirka 10 kroner, men sådan er det ikke på apoteket.

Og med de svingende priser, kan det være svært at agere anderledes.

- Jeg ville ikke ane, hvad jeg skulle prioritere væk, når prisen pludselig er højere, for jeg har lagt et stramt budget i forvejen.

Klokken 21.25 gennemgår Kontant de store prissvingninger på DR1.

Sådan gjorde vi:

  • Hver 14. dag fortæller medicinalvirksomhederne Lægemiddelstyrelsen, hvad de kan sælge deres medicin til. Listepriserne havner i databasen medicinpriser.dk. Medicin, der er nogenlunde eller fuldstændig ens, konkurrerer om at være billigst og bliver inddelt i substitutionsgrupper, der dyster mod hinanden.

  • DR har kigget på de 200 største medicinmarkeder (substitutionsgrupper) og set, hvordan den billigste pris på markederne har udviklet sig (tilskudsprisen). På de 200 største medicinmarkeder bliver der samlet set solgt over 1,1 millioner pakninger medicin hver 14. dag. DR har fundet de mest sælgende medicintyper på linket her fra Lægemiddelstyrelsen.

  • Derefter har DR i midten af maj lavet et automatisk udtræk af tilskudsprisen for de største substitutionsgrupper på medicinpriser.dk. Enkelte produkter er først kommet på markedet de seneste år og er fjernet fra analysen, fordi DR gerne ville undersøge prisen på kopimedicin, der har været solgt i hele perioden 2016-2020.

  • DR har kun kigget på medicinmarkeder, hvor der er mindst tre produkter i en substitutionsgruppe. Årsagen er, at Lægemiddelstyrelsen oplyser, at det er et klart tegn på, at der er tale om kopimedicin – og DR ville gerne undersøge prisudviklingen for kopiprodukter med konkurrence.

  • For at sammenligne prisudviklingen på de 200 medicintyper har DR indekseret udviklingen, hvor januar 2016 er lig med 100. Stiger indekset til 200, er der tale om en fordobling, mens indeks 300 viser, at medicinen koster tre gange så meget som udgangspunktet osv.

  • DR har også lavet beregningerne, hvor udgangspunktet for indekset er andre datoer og perioder end januar 2016. Det ændrer intet på konklusionen; at prisen hopper mere gennem tid, og flere store markeder har oplevet store prisstigninger.

  • Analysen siger især noget om prisudviklingen for primærsektoren og landets apotekere. Hospitalerne forhandler hemmelige priser på medicin gennem Amgros. For 136 af de 200 substitutionsgrupper, DR har kigget på, findes der hemmelige rabataftaler på hospitalsområdet, der typisk er lavere end den offentlige listepris på medicinpriser.dk.

Facebook
Twitter