Partier vil gøre det billigere for 1.000 danskere at købe en elbil

De første 1.000 danskere, der køber en ny elbil, skal have rabat på 40.000 kr. lyder forslaget.

Fra januar til august i år er der blevet solgt 414 elbiler. I samme periode sidste år blev der solgt 1.716 elbiler. Det viser tal fra De Danske Bilimportører. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Der er brug for langt flere elbiler i Danmark.

Derfor mener Socialdemokraterne og de Radikale, at man bør lave en ordning, der giver danskerne en rabat, når de investerer i en elbil.

- Vi skal have solgt flere elbiler. Da vi lavede vores elbils-aftale, forventede vi et bestemt antal, som vi kan se, at vi har svært ved at nå. Derfor er der brug for at gøre en ekstra indsats, siger skatteordfører for de Radikale Martin Lidegaard (R).

Ordningen går på, at de første 1.000 danskere, der køber en elbil, skal have et tilskud på 40.000 kroner. Planen er, at staten skal betale 20.000 kroner i tilskud, og elbil-producenterne det resterende.

Kompensation for afgifter

Martin Lidegaard ser det som en kompensation for de mange afgifter, der er blevet pålagt elbilerne.

Regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og de Radikale indgik i oktober 2015 en aftale om afgifter for elbiler. Fra nytår trådte de nye regler i kraft, hvor der gradvist bliver indført afgifter på elbiler.

Siden er salget af elbiler faldet markant. Fra januar til august i år er der blevet solgt 414 elbiler. I samme periode sidste år blev der solgt 1.716 elbiler. Det viser tal fra De Danske Bilimportører.

Det er den udvikling, de to partier reagerer på.

- Vi kan se, at der åbenbart er lagt lidt for mange afgifter på. Og elbiler er godt for miljøet, og vi har brug for det i vores bil-pakke. Så hvis der skal det ekstra skub til, så er det nu, man skal give det, forklarer Martin Lidegaard.

Positiv reaktion fra ministeren

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) tager positivt imod forslaget fra de to partier.

- Det private salg er gået i stå. Det må man erkende. Så det kan være, at det er det rigtige puf, der skal til for at sætte gang i det private salg af elbiler, siger han og fortsætter:

- Vi har 40 millioner kroner i overskud, som vi i fælleskab skal udmønte. Jeg vil gerne konstruktivt gå ind i en drøftelse med partierne om forslaget. Regeringen vil gerne fremme elbilerne. Vi vil bare ikke være med til at slå et kæmpe hul i statskassen, siger han.

Hvor vidt man kan kræve, at elbil-branchen skal bidrage til tilskuddet, skal undersøges nærmere, uddyber skatteministeren.

FacebookTwitter