Det skal være muligt for ofre for alvorlige politifejl at få en pose penge af staten som kompensation.
Det mener SF, regeringspartiet Venstre og Danmarksdemokraterne, efter DR i podcastserien ”En beklagelig fejl” har afdækket en række alvorlige fejl i straffesager.
Fejlene er begået af politiet eller statsadvokaterne og har betydet, at en række kvinder har mistet muligheden for at få deres sager om blandt andet voldtægt og overgreb prøvet ved en domstol. Og fejlene kan ifølge eksperter have betydet, at gerningsmænd er gået fri.
Der er i dag ingen paragraffer i loven, der har til formål at kompensere personer, som ligesom de medvirkende i podcasten har fået deres sager tabt på gulvet på grund af fejl hos politi og anklagemyndighed. Men det er partierne altså nu parate til at ændre.
- Jeg vil prøve at samle Folketingets partier om den nødvendige ændring. Når det er myndighedernes ansvar, må myndighederne jo også anerkende de borgere og udbetale erstatninger, siger SF’s retsordfører, Karina Lorentzen.
Og fra Peter Skaarup, der er medlem af Folketingets Retsudvalg for Danmarksdemokraterne, lyder det:
- Retfærdigheden sker simpelthen ikke fyldest på grund af myndighedernes fejl. Det er så graverende for et retssamfund, at vi skal sørge for, at de pågældende får et plaster på såret.
Du kan herunder få et kort indblik i de fejlbehæftede sager, der bliver afdækket i podcasten "En beklagelig fejl".
Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, vil drøfte muligheden for at give ofre for politifejl erstatning med justitsminister Peter Hummelgaard (S).
- Det er klart, at de pågældende borgere føler at have lidt et retstab uden at få nogen kompensation. Hvis vi skal rette op på det, vil det kræve en lovændring, så borgerne kan få en godtgørelse, og det vil jeg selvfølgelig drøfte med justitsministeren, siger han.
Justitsminister: Jeg er på ofrenes side
Justitsminister Peter Hummelgaard (S) siger, at han er dybt berørt af de historier om politifejl, der bliver foldet ud i podcastserien ”En beklagelig fejl”.
Han understreger, at han er ’på ofrenes side’. Og han er derfor åben for at drøfte, om der er behov for at se på mulighederne for at ændre loven i forhold til at give erstatning eller godtgørelse til ofrene.
- Jeg forstår virkelig godt behovet hos den enkelte for at sige: Jeg er simpelthen blevet udsat for en forbrydelse. Hvor der så efterfølgende i sagsefterforskningen er blevet begået en række fejl, som efterlader mig i et kæmpestort tomrum med en krænket retsfølelse. At man vil have et eller andet sted at gå hen med det.
Peter Hummelgaard siger også, at han vil se på, om der er inititativer i andre lande, Danmark kan tage ved lære af.
SF's Karina Lorentzen mener, at en økonomisk håndsrækning til ofre for politisvigt vil være med til at forebygge, at der sker fejl hos politi og statsadvokater.
- Jeg tror faktisk, at det vil have en præventiv effekt i forhold til, at man får fremmet de her sager med den nødvendighed, der skal til.