Ingen ved, hvor længe corona kommer til at påvirke livet i Danmark.
Eller om smitten stiger, og der kommer flere pressemøder med statsministeren, hvor der bliver indført flere restriktioner.
For at undgå metaltræthed og utilfredshed bør myndighederne lytte mere direkte til danskernes holdning, anbefaler professor i statskundskab Michael Bang Petersen fra Aarhus Universitet, som får støtte fra fire partier.
Michael Bang Petersen fortæller, at folk ofte bakker op om beslutninger, hvis de kan se, at de yder noget og får noget igen. Men ved corona findes den form for retfærdighed ikke.
- De sunde og raske betaler prisen for at beskytte de syge og ældre. Der kan komme en oplevelse af, hvorfor skal jeg betale den her regning, siger han.
For at dæmpe utilfredshed anbefaler Michael Bang Petersen, at myndigheder direkte spørger danskere i rundspørger eller fokusgrupper, hvilke restriktioner de måske kan sluge – og hvad de ikke vil være med til.
- Hvis en beslutning går én imod, vil man i højere grad acceptere den, hvis den er besluttet i en retfærdig proces, og man føler sig hørt, siger professoren.
Befolkningens støtte er afgørende
Den idé tager flere partier godt imod. Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og De Radikale siger alle, at de synes godt om forslaget med at inddrage befolkningen.
- Det stærkeste våben, vi har mod corona, er befolkningens opbakning. Det nytter ikke at lave restriktioner, som ingen gider at overholde, siger sundhedsordfører Stinus Lindgreen (R), som peger på, at flere lande med eksplosiv vækst i smitte også har mange indbyggere, der ikke orker og ikke vil følge restriktionerne.
Venstre peger på, at det kan give legitimitet og opbakning, hvis myndigheder lytter til danskernes holdning.
- Det er en super god idé. Man kan få en god pejling af, hvad danskerne mener, siger sundhedsordfører Martin Geertsen (V) og tilføjer, at regeringen også let kunne inddrage befolkningen ved at tage de andre partier demokratisk med på råd, før de vedtager restriktioner.
Dansk Folkeparti er bekymret for, at akademikere i ministeriet har for stor magt til at vedtage restriktioner, der vedrører alle danskeres liv. Derfor er det vigtigt at lytte til den brede befolkning.
- Man kunne få en antydning af, hvilken vej man kunne gå, og hvad folk synes er rigtigt og forkert. Betyder det mest at få lov til at gå i biografen, eller at besøget på restauranten slutter klokken 23, siger sundhedsordfører Liselott Blixt (DF).
Befolkningen skal dog ikke kunne beslutte, hvilke restriktioner der skal vedtages, er partierne enige om. Den beslutning er op til de folkevalgte. Men:
- Det er rart at vide, om befolkningen vil vende sig mod en restriktion. Hvis der er noget, som befolkningen ikke vil efterleve, så kræver det mere forklaring og dokumentation, mener de konservatives sundhedsordfører, Per Larsen.
Sundhedsminister advarer
Forslaget møder dog ikke den samme opbakning fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S).
- Jeg vil godt advare imod, at sundhedsmyndighederne skal rykke sig tilbage i stolen, og så skal vi afgøre det hele med meningsmålinger. Det kan vi ikke i den her situation. Vi er nødt til at lytte til myndighederne, sagde han på dagens coronapressemøde.
Her blev det nye nationale varslingssystem præsenteret, som viser, hvad risikoniveauet er lige nu, og hvilke tiltag der kan blive nødvendige, hvis smitten stiger. Flere eksperter inden for medicin, epidemiologi, økonomi og samfundsforhold har bidraget til systemet og vil gøre det løbende.
- Den pågældende professor (Michael Bang Petersen, red.) er faktisk med. Han laver jo hver uge HOPE-rapporten, som netop måler på danskernes efterlevelse og forståelse for restriktioner og også, hvilke tiltag danskerne vil være klar til. Så den indgående viden, han har via rundspørger til danskerne, går altså ind i vores system, sagde Magnus Heunicke.
Corona kan skade tilliden til folkestyret
Kriser kan skabe utilfredshed, og der har blandt andet været store offentlige protester i Tyskland, Italien, Storbritanien og USA på grund af corona, fortæller professor Michael Bang Petersen.
Han mener, at corona kan blive en langstrakt krise, der ikke er overstået til jul.
- Hvis der løbende sker en ophobning af frustration, så kan man frygte, at vi kommer ud på den anden side af krisen med en mindre opbakning til det politiske system, end der var før krisen, siger han og mener, at det derfor er vigtigt at lytte til befolkningen.
Artiklen er opdateret med en kommentar fra sundhedsmininster Magnus Heunicke (S) og en præcisering af spørgsmålet i den interaktive afstemning.