Partybusser til minister efter hans opfordring til kunder: Luk os eller snak med os

Transportministeren opfordrer folk til at aflyse turen i partybussen.

Hvis ikke passagerer på partybusser bærer maske, kan firmaerne bag få store bøder, understreger transportministeren. (Foto: Grafik: Michael Dorbec © Dr)

Festen er slut, men bussen kører stadig. Og det skal den meget gerne holde op med, hvis det står til transportminister, Benny Engelbrecht (S).

I hvert fald når der er tale om de såkaldte partybusser, som med høj musik, diskolys og shots kører byen tynd med festglade mennesker.

- En partybus er et festlokale på hjul, så lyt nu til myndighederne og aflys de fester, I kan, skriver ministeren på Twitter.

Imens restauranter og barer skal lukke klokken 22.00 for at begrænse coronasmitten, gælder der ikke de samme regler for partybusserne. De kan køre natten lang, hvis det er det, de vil.

Derfor frustrerer ministerens tweet til partybussernes kunder.

Bo Arleth er indehaver og direktør hos Gallakørsel.dk, som kører i Hovedstadsområdet, og han har 40 procent færre kunder end normalt.

- Lige nu prøver jeg at holde mig i live. Og ved at opfordre folk til ikke at benytte mig, det er jo med til at underminere mig. Så vil jeg hellere have, at han lukker mig ned med kompensation, siger Bo Arleth.

Han har allerede fået flere corona-afbud ind.

- Hvis det ender med, at jeg de næste tre måneder ikke har nogen kunder, og hvis deres holdning er, at man skal holde os fra partybusserne, synes jeg da lige så godt, de kan lukke os ned.

For en måned siden var ministeren også ude efter partybusserne på Twitter, hvor han varslede et indgreb. Og den stil giver Lasse Cordsen, der er direktør for Barbussen.dk ikke meget for.

- Det er rigtig fint, at han tweeter en masse ting, men vi er tre-fire store selskaber, der gør det her - han kunne jo lige ringe, siger Lasse Cordsen.

Minister: Luk festen klokken 22

Transportminister Benny Engelbrecht (S) hvorfor er det, at I ikke bare lukker ned for partybusser i Hovedstadsområdet?

- Jeg har sendt det klare signal, at partybusserne, og dem der benytter sig af dem, de skal følge de regler, retningslinjer og anbefalinger, der er - blandt andet at man skal bruge mundbind.

Han opfordrer også til, at festen på busserne slutter klokken 22 ligesom på restauranter og barer.

Men hvis man skal aflyse de partybus fester, man kan - hvilke partybusfester mener ministeren så godt, man kan gennemføre?

- Der er nogle klare anbefalinger fra sundhedsmyndighedernes side. Har man en privat fest, så skal man forsøge at minimere antallet af deltagere. Og hvis det ikke er en strengt nødvendig fest, så skal man lade vær med at afholde den. Det gælder uanset, om man kører rundt eller andre steder, siger Benny Engelbrecht.

Men hvorfor forbyder I ikke partybusser?

- Hvis man overholder reglerne, så må man godt operere på den her måde. Jeg synes egentlig, at man skal prøve at undgå at holde fester, hvor man er tæt sammen. Vi kommer til at holde meget øje med partybusserne, og hvis det er sådan, at der er operatørere, som ikke sørger for at gæsterne lever op til retningslinjerne, så vanker der store bøder, siger han.

Transportminister Benny Engelbrecht siger, der vanker bøder, hvis ikke partybusvirksomhederne overholder reglerne. (Arkiv) (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

- Bedre end en bar

Ifølge partybusserne er de ikke værre end andre steder. Tværtimod.

For deres gæster er primært folk, der kommer fra en polterabend, fra kirken eller fra en restaurant.

- Det er lukkede selskaber, der har været sammen hele dagen og lavet alt muligt fest og kanel, og så kommer der en bus og kører en time med dem, og så er vi det sorte får, siger Bo Arleth indehaver og direktør hos Gallakørsel.dk.

Hvor han tidligere kørte folk fra en privat fest til byen, er det i dag omvendt. Han henter selskaber fra byen, når den lukker, og kører dem hjem.

Busserne har halveret antallet af gæster ombord, de spritter af og bruger mundbind.

Og netop mundbindet er der lidt uenighed om.

Trusler om bøder

Gæsterne i partybusserne har siden 22. august skullet have mundbind på, på samme måde, som man skal i den offentlige transport.

Men ifølge ministeren er der også her brug for at stramme op.

- Og til udlejer – krav om mundbind gælder også partybusser. Det er jeres ansvar, at passager overholder det. Sørger I ikke for det, er det jer, der får bøden!, skriver han på Twitter.

Men det afviser Lasse Cordsen, direktør for partybusfirmaet Barbussen.dk.

- Den kommer jeg aldrig til at betale. Aldrig. Jeg har sørget for, at mine gæster har mundbind på, når de træder ind i bussen. Så kører chaufføren bussen, og hvis ministeren mener, vi skal slippe øjnene fra vejen for at holde øje med, om dem bagerst har mundbind på, så må han lige forklare, hvordan man skal gøre det.

Benny Engelbrecht understreger, at det er op til operatørerne, om det så er Arriva eller en partybus, at sørge for, at passagerne har mundbind på - for eksempel med en kontrollør.

- Hvis myndighederne stopper en partybus og kan konstatere, at man ikke overholder reglerne, så vanker der en bøde i en størrelsesorden fra 3.000 kroner til 45.000 kroner.

Facebook
Twitter