Pas på de "uægte" pinjekerner

Falske kinesiske pinjekerner lammer smagssansen i op til to uger. Kineserne har stoppet eksporten til EU, men kernerne er stadig på markedet i mindre partier.

Disse kerner er gode nok - det er de små og mere runde kerner, du skal passe på med at spise. (© Colourbox)

Nu er der kommet en forklaring på, hvorfor pinjekerner har lammet en række danskeres smagssans.

Det viser sig nemlig, at synderen ser ud til at være de såkaldte "uægte " pinjekerne fra Kina, skriver Ritzau.

Pinjekernerne har betydet, at flere forbrugere har oplevet både en metallisk bismag og helt at miste smagssansen, når de har spist de små kerner, som mange bruger i salater og pastaretter.

Smagssansen har typisk været væk fra en dag til to uger.

Køb ikke de små kerner

Fænomenet er velkendt under betegnelsen "pinjemund", oplyser Fødevarestyrelsen. Metalsmagen forsvinder af sig selv, og der er ikke rapporter om længerevarende bivirkninger.

Det er visse pinjekerner fra Kina - "chinese white pine" og "chinese red pine" - der er meget små og runde eller trekantede, der giver pinjemund.

Disse arter har været solgt som pinjekerner og har også været blandet med "ægte" pinjekerner på grund af den store efterspørgsel på de lækre kerne til salaten.

Ifølge oplysninger fra EU-Kommissionen stoppede kineserne eksporten af "uægte" pinjekerner til EU, da problemet blev kendt, men der er stadig mindre partier af de falske kinesiske pinjekerner på markedet.