Pas på, at du ikke får en kinesisk rumstation i nakken - eller blot ser et stjerneskud

Den kinesiske rumstation Tiangong-1 styrter ned på jorden inden for få dage, fortæller astrofysiker.

Her opsendes rumstationen Tiangong-1 fra Jiuquan Satellite Launch Center i Kinas Gansu-provins province. Det var den 29/9 2011.(Foto: REUTERS/Petar Kujundzic) (Foto: © PETAR KUJUNDZIC, Scanpix)

Kig op. Inden for et par dage rammer den kinesiske rumstation Tiangong-1 jorden. Ingen ved hvor, ingen ved præcist hvornår.

Det er som taget ud af præ-millenium blockbusteren, Armageddon, hvor Bruce Willis giver den som alfaderlig borebisse/astronaut, og redder menneskeheden fra dommedag ved at sprænge en asteroide i luften, der har kurs mod jorden.

Og så alligevel overhovedet ikke:

- Det vil komme til at ligne et stjerneskud. En stribe eller sky af brændende rumaffald, der falder ned fra himlen, forklarer astrofysiker og chefkonsulent ved DTU Space Michael Linden-Vørnle til P1 Morgen.

Den kinesiske rumstation Tiangong-1, der snart vil brænde op i mødet med jordens atmosfære, blev opsendt i 2011 og vejer omkring 8,5 tons.

Sidste år meddelte kineserne, at rumstationen ikke har fungeret siden 2016. Kineserne har mistet kontrollen over rumstationen, som lige nu har direkte kurs mod Jorden.

Op imod 100 kilo kan ramme jorden

Beregninger fra det europæiske rumagentur, ESA, viser, at resterne fra rumstationen vil ramme jorden i løbet af de kommende tre dage.

- Kineserne har holdt kortene tæt ind til kroppen om, hvordan rumstationen er bygget op. Der er meget af den, der brænder op i atmosfæren på vej ned. Man regner med, at 10-40 procent af den rammer jorden, siger Michael Linden-Vørnle og fortsætter:

- Og i værste fald er det største stykke 100 kg tungt.

Det er jo alt andet lige også noget af et stykke rumstation. Men man skal ikke frygte at få en nedfalden rumstation i nakken, mens man leder efter påskeharens æg i baghaven, forklarer Michael Linden-Vørnle.

- Den kommer ikke til at falde ned i Danmark. For vi er ret sikre på, at den vil falde ned i et bånd om ækvator, siger han.

Nallerne væk

Det mest sandsynlige er, at resterne fra rumstationen ender i havet eller andre ubeboede steder.

- Det er yderst usandsynligt, at den vil ramme mennesker. I de 60 år, der er blevet sendt moduler ud i rummet, så er der ikke nogen, der er blevet slået ihjel af at blive ramt af rumaffald. Der var en kvinde, der blev ramt for flere år siden men ikke dræbt, siger Michael Linden-Vørnle.

Computertegning af Tiangong-1 rummodulet. (Foto: © ho, Scanpix)

Skulle man alligevel være så heldig eller i kvindens tilfælde uheldig, at der lander rumskrot tæt på én, skal man ikke begynde at samle det op.

- Hold fingrene væk, hvis man finder noget affald, og så ringer man til nogle professionelle, der kan samle det op, siger Michael Linden-Vørnle.

Rumskrot med kurs mod jorden vil man aktivt bremse - hvis man altså ikke har mistet kontrollen som med Tiangong-1 - så eventuelle stumper falder i Stillehavet.

Satellitter, der kredser langt fra Jorden bremses ikke, men skubbes typisk i en højere bane, en såkaldt kirkegårdsbane.

Rettelse: Det fremgik tidligere af artiklen, at nedfalden rumskrot bliver sendt tilbage i rummet. Det er ikke korrekt.