Pas på hvad du klikker på i Facebook

Undgå annnoncer, gimmicks og spil, og slet alt du ikke vil se på Google i morgen. Sådan lyder nogle af rådene om Facebook fra Forbrugerrådet.

Forbrugerrådet kritiserer Facebook for at tjene på de mange spil og gimmicks, samtidig med, at de ikke vil tage ansvar for noget. (© Scanpix)

Mange brugere af Facebook har klaget til Forbrugerrådet over forskellige spil, hilsner, gimmicks og annoncer på det sociale netværk.

Derfor offentliggør Forbrugerrådet nu 15 gode råd til, hvordan man beskytter sig selv og sine venner bedst muligt. Et af rådene er at lade være med at klikke på de mange gimmicks.

Seksuelle spørgsmål

I øjeblikket florerer en gimmick, hvor man skal give meget personlige oplysninger om hinanden. Der er også tale om seksuelle spørgsmål, og det har mange følt sig krænket over.

- De bruges til at indsamle oplysninger om brugeren og brugerens netværk, siger jurist Anette Højrup fra Forbrugerrådet til DR Nyheder.

Forbrugerrådet er bekymret over forbrugernes retsstilling på Facebook. For Facebook tjener på at sende oplysninger videre til deres mange samarbejdspartnere, samtidig med, at de fralægger sig ansvaret.

Kan havne mange steder

- Det er svært at vide, hvor oplysningerne havner, de kan havne hvor som helst. Og det kan blive rigtig problematisk for forbrugerne, hvis de sendes videre til for eksempel en arbejdsgiver eller et forsikringsselskab, siger Anette Høyrup.

- Vores råd er, at man ikke på Facebook skriver noget eller lægger billeder ud, som ikke kan tåle at ligge på Google dagen efter, siger hun.

De må gøre noget

Forbrugerrådet anbefaler også Facebookbrugere at henvende sig til Datatilsynet, hvis de ikke er tilfredse med svaret fra Facebook.

- Tilsynet venter på en udmelding fra EU-Kommissionen, men det kan de ikke blive ved med, siger hun. Jeg håber de gør noget snart.

15 gode råd
 • Skift kodeord til din profil jævnligt, og brug ikke kodeordet til andet end Facebook. Facebook har nemlig et stort problem med hackere, der stjæler brugernes oplysninger og koder.
 • Brug ikke applikationerne (fx elektroniske spil, gimmicks), da det er svært at gennemskue, hvem der står bag og dermed får adgang til dine og dine venners oplysninger.
 • Lad dig ikke lokke af annoncerne. Annoncer med tilbud, undersøgelser, konkurrencer m.m., er ofte, ligesom applikationerne, designet til at trække oplysninger ud af brugerne. Desuden er der ofte ikke et reelt tilbud bag, da de er forbundet med dyre abonnementer.
 • Adskil privatliv og arbejde. Overvej, hvad du vil bruge din Facebook-profil til. Opret eventuelt to profiler – en til kollegaer og arbejdskontakter og en til venner og familie.
 • Indstil privatlivsindstillingerne så stramt som muligt. Se hvordan man kan gøre på http://www.nettendenser.dk/2008/09/16/guide-til-privatliv-paa-facebook/comment-page-1/.
 • Overvej om det du lægger ud kan tåle at blive offentliggjort i andre sammenhænge fx til jobsamtaler eller på dates. Fire ud af ti arbejdsgivere har afvist ansøgere på grund af oplysninger, som de har fundet på Facebook.
 • Slet jævnligt billeder og oplysninger, der ikke længere er aktuelle.
 • Brug ikke din almindelige e-mail, og oplys aldrig din kode til Facebook. I stedet kan det være en idé at oprette en alias-webmail kun til det formål.
 • Opgiv ikke dine kontaktinformationer fx adresse og telefonnummer på din profil.
 • Brug ikke dit fulde navn. Brug i stedet kun fornavn, eller undlad dit mellemnavn. Vil du være på den sikre side, så brug et alias fx et kælenavn.
 • Læg ikke billeder eller oplysninger ud om andre på Facebook, medmindre de udtrykkeligt har givet dig lov.
 • Bidrag til at gøre Facebooks vilkår bedre. Skriv til den gruppe, som Facebook har oprettet til formålet. http://www.facebook.com/group.php?gid=69048030774.
 • Klag til Facebook, hvis du er utilfreds med vilkårene (privacy@facebook.com).
 • Klag til Datatilsynet, hvis du er utilfreds med Facebooks vilkår eller ikke får svar på din klage hos Facebook. E-mail: dt@datatilsynet.dk eller postadresse: Datatilsynet, Borgergade 28, 5, 1300 København K.
 • Slet din Facebook profil. Her er et link til, hvordan du sletter din profil permanent: http://www.facebook.com/help/contact.php?show_form=delete_account. Selvom Facebook gør opmærksom på (lige inden du trykker slet), at vilkårene er ændret, så er det ikke til det bedre…