Pas på kysten: 350 millioner kroner skal dæmme op for oversvømmelse

Diger og sandfordring skal beskytte kysten mod stigende havvand.

På finansloven er der afsat 350 millioner kroner til kystbeskyttelse, der skal dæmme op for oversvømmelse og erosion af kysten. I første omgang er der støtte til sandfodring i Nordjylland og Nordsjælland og tre digeprojekter ved Vadehavet. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Havet æder af kysten, når det stormer, og bølgerne har også slugt sommerhuse.

Når vandstanden stiger som følge af klimaforandringer, risikerer endnu flere sommerhuse at ende på havbunden, og kystbyer kan lettere blive oversvømmet.

For at dæmme op mod oversvømmelse har regeringen, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet afsat 350 millioner kroner ekstra til at beskytte kysten.

- Der er behov for at beskytte mod de klimaforandringer, vi allerede nu kan se. Danmark står over for voldsommere vejr og stigende havvand i fremtiden, siger miljøminister Lea Wermelin (S).

Pengene til at beskytte kysten skal række frem til 2023.

De kommer oveni de millioner, der allerede er afsat til tre diger ved Vadehavet og til at fodre kysten med sand ved Hjørring og på en 60 kilometer lang strækning mellem Hundested og Helsingør. Sandfodring sørger for, at havet ikke sluger for meget land.

Juvre Dige på Rømø er blevet gennembrudt ad flere omgange under storme og orkaner. Diget får sammen med to andre diger i Vadehavet penge til forstærkning. (Foto: © Palle hedemann, Scanpix)

Beskyttelse af kysten vil koste milliarder

Miljøminister Lea Wermelin kalder de 350 millioner kroner ekstra til kystbeskyttelse for en saltvandsindsprøjtning.

Professor i klimatilpasning Karsten Arnbjerg Nielsen fra DTU mener til gengæld, at udskrivningen ender med at blive markant større. Danmark ligger fladt og har en af Europas længste kystlinjer. Derfor er der risiko for oversvømmelse mange steder, når havet stiger.

- 350 millioner kroner rækker ikke særligt langt. Udfordringerne med kysten er de største, vi har i forhold til klimatilpasning. Det er mange milliarder, som vi skal flytte rundt på, siger Karsten Arnbjerg Nielsen, der mener, det er godt, at der kommer skred i at beskytte kysten.

- Det er en god idé at få løst nogle af de akutte huller, mens vi finder ud af, hvad de store problemer er, og hvad vi gør ved dem. Vi skal have en god plan for, hvad vi skal gøre, så vi ikke investerer forkert, siger professoren.

Danmark forbereder sig på klimaforandringer

Der er allerede sat flere ting i gang for at beskytte kysten.

For små to uger siden udkom Kysdirektoratet med et værktøj, der detaljeret viste, hvad oversvømmelser koster rundt på hele Danmarks kyststrækning. På den måde kan kommuner og lodsejere bedre finde frem til, hvor det bedst kan betale sig at undgå oversvømmelse.

Samtidig har Folketinget sat gang i en national plan, der skal nå frem til, hvad Danmark kan gøre, når temperaturen og havene stiger på grund af for meget CO2-udledning.

Rettelse 12:52. Det fremgik tidligere i artiklen, at nogle af de 350 mio. kroner blev brugt på fem konkrete projekter. Det er forkert. Disse projekter er støttet af midler, der tidligere er blevet vedtaget, mens de 350 mio. kroner er ekstra penge, der nu er afsat på finansloven.