PAS PÅ Politiet holder vågent øje med blinde bilister

Rådet for Sikker Trafik lancerer i denne uge en kampagne mod uopmærksomme bilister, og politiet følger trop.

Kampagnen består blandt andet af en reklamefilm om, at er man ikke opmærksom som bilist, er det som at køre med en pose over hovedet. (© David Bauer Photography)

Kør bil, når du kører bil.

Det er budskabet, som Rådet for Sikker Trafik og 69 kommuner vil ud med i denne uge.

Politiet kvitterer samtidig med kontroller, hvor de stopper bilister, der ikke er opmærksomme på trafikken, når de sidder bag rattet.

- Det betyder meget for trafiksikkerheden, at politiet gennemfører de her kontroller. Hvis vi kan få flere til at koncentrere sig om at holde øjnene på vejen og trafikken, vil meget være vundet, siger Lisbeth Sahl, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Skyld i hver tredje uheld

182 dræbte og 3.195 tilskadekomne.

Det er konsekvenserne af trafikulykker i 2014, og det vurderes, at mangel på opmærksomhed er skyld en en tredjedel af dem.

- Vi ved, at uopmærksomhed er en hyppig uheldsfaktor og kan være skyld i hver tredje ulykke. Så koncentrer dig om at køre bil, når du gør det, og hav øjne og ører med dig hele tiden, siger vicepolitiinspektør Arne Martinsen fra Rigspolitiets nationale færdselscenter.

Af de tilskadekomne i trafikuheld i 2014 var 1.798 af dem alvorlige.

Kører i blinde

CD-skift, mad og drikke, GPS'en eller mobiltelefonen fjerner ofte opmærksomheden fra at køre bil.

En del af kampagnen går også ud på at fortælle, at hvis en bilist kører 50 kilometer i timen og kigger på sin telefon i fire sekunder, har man kørt 54 meter i "blinde".

- Når man er uopmærksom i blot få sekunder, risikerer man at overse modkørende, cyklister eller fodgængere på vejen, siger Lisbeth Sahl.

Ud over politiets hjælp til Rådet for Sikker Trafik står 69 af landets kommuner også bag kampagnen, der blandt andet vil blive set i reklamer i tv og biografer i løbet af ugen.

https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1044901475560376

Facebook
Twitter