Pas på speederfoden på bilferien: Så dyre er færdselsbøderne i EU

Efter ny EU-ordning er det blevet nemmere at sende bøder til danske bilister.

Det er især lande som Spanien og Italien, der har høje bødetakster for eksempelvis at køre for stærkt.

For mange er ferien skudt i gang, og det er stadig populært blandt danskerne at tage bilen sydpå.

Men har du styr på bødetaksterne, inden du begiver dig ud på Europas lande- og motorveje? Det kan være en god idé at blive opdateret på.

Nye regler fra sidste år har nemlig gjort det nemmere for udenlandske myndigheder at indkræve bøder fra danskere, der har brudt færdselsloven i europæiske lande som Tyskland, Frankrig og Italien.

Ordningen gør det muligt for landene at få adgang til hinandens motorregistre og dermed kan der eksempelvis sendes en fartbøde fra Spanien direkte til en dansk bilist - og omvendt. Tidligere skulle det igennem de danske myndigheder.

Højner trafiksikkerheden

Ifølge interesseorganisationen FDM kører godt 300.000 danskere hvert år bilen sydpå for at holde sommerferie.

De nye regler gør, at der er langt større sandsynlighed for, at en overtrædelse af færdselsloven i et bestemt land får konsekvenser.

- Før i tiden kunne man slippe for en bøde, fordi den aldrig ramte postkassen. I dag er den chance på grænsen til ikke eksisterende, fordi bøderne kan indkræves direkte. Derfor er det en god idé at sætte sig ind i reglerne, siger juridisk konsulent hos FDM, Dennis Lange.

Og langt fra kun på grund af selve bøden. Danskerne bør også tænke på sikkerhedsperspektivet, når de kører afsted, mener Dennis Lange.

- Det med at inddrive bøder har i mange tilfælde været enormt svært, og det har forringet sikkerheden, fordi folk har vidst, at de nok aldrig ville få en bøde. Det handler i sidste ende om trafiksikkerhed, og derfor bakker vi op om ordningen, siger han og fortsætter:

- Man skal overholde færdselsreglerne uanset, hvor man kommer fra. Og hvis man får en bøde, skal man ikke ignorere den, men følge instrukserne. Ellers kommer der ekstra økonomiske tillæg.

Hvis man er hurtigt til at få betalt bøden, er det muligt at få rabat. I Spanien er der eksempelvis 50 procent rabat, hvis man betaler på stedet eller inden 20 dage. Og i Italien er rabatten 30 procent ved afregning inden for fem dage.

Der er endnu ikke tal for, hvor mange bøder udenlandske myndigheder har krævet af danske bilister, efter ordningen trådte i kraft i maj sidste år.

I grafikken neden for kan du se en oversigt over seks landes bødetakster. Du kan finde hele listen her.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk