Pas på spoof-opkald: Udenlandske svindlere 'låner' i stigende grad danske numre til fupopkald

Politiet advarer om falske opkald, hvor svindlere forsøger at lokke penge eller koder ud af modtageren.

Selv om der står et dansk nummer på displayet, når telefonen ringer, kommer opkaldet alligevel fra udlandet. Et særligt it-program kan nemlig forandre udenlandske numre til danske. Det kaldes spoofing. (Foto: © Illustration: Mads Rahbek Hougaard)

Det ser ud som om et dansk telefonnummer kontakter dig. Men når du tager opkaldet, kommer det fra udlandet - og du bliver udsat for et svindelforsøg.

Svindlerne anvender en teknologi, der kaldes 'spoofing'.

Og problemet vokser, siger sektionsleder for Forebyggelse og Analyse i Nationalt Center for it-kriminalitet Kresten Munksgaard.

- Det er ret udbredt, som vi ser det lige i øjeblikket. At ringe og udgive sig fra et dansk nummer eller et andet nummer, end det man oprindeligt ringer fra, fortæller han.

Ofte er opkaldet fra numre, som forbindes med troværdighed. For eksempel pengeinstitutter, politiet eller andre offentlige myndigheder.

- Så højner man troværdigheden. Det gør, at man som borger har lettere ved at falde i, siger Kresten Munksgaard.

For nylig advarede blandt andre Østjyllands Politi om svindlere, der udnytter danske numre til at lave fupopkald

Svindlerne kan også finde på at udnytte private telefonnumre.

Det oplever John Bygballe Andersen, der driver to virksomheder i Vinderup.

Flere gange dagligt ringer danske telefonnumre til hans firmatelefon. Men det er ikke danske kunder, der ringer.

- Så er det en udlænding, der vil sælge noget til mig.

En enkelt dag fik John Bygballe Andersen hele 34 fupopkald. Nu er han holdt op med at tage sin firmatelefon. I stedet ringer han tilbage til numrene.

- Så er der som regel ikke nogen i den anden ende. Eller også er det en, der er forvirret over, hvorfor jeg ringer til dem, for de har ikke haft ringet til mig, fortæller han.

Svindlerne bruger også John Bygballe Andersens eget nummer til at ringe hans forretningsforbindelser op med.

Fupopkald handler om bedrag

I sig selv er det ikke kriminelt at bruge andres numre til at ringe op fra.

Der findes eksempler på lovlig brug af 'spoofing'. For eksempel når en virksomhed har et callcenter i udlandet, men gerne vil fremstå som om man ringer fra et dansk nummer.

Problemet er, at 'spoofing' i stigende grad bliver brugt til opkald, hvor det handler om at bedrage modtageren.

Det forklarer sektionsleder Kresten Munksgaard.

- Typisk er det, når man forsøger at ringe op til en borger og vil forsøge at lokke oplysninger eller penge ud af vedkommende. Over de seneste fem år har vi set en kraftig stigning i sådanne opkald, fortæller han.

Hos brancheorganisationen for teleudbydere i Danmark er de også opmærksomme på den stigende brug af spoofing. Det siger Jakob Willer, der er direktør i Teleindustrien.

Han peger på et forældet styresystem som en af synderne.

- Styringssystemet er fra en tid, hvor der var langt færre teleselskaber. Vi har liberaliseret markedet i store dele af verdenen. Og er der bare ét teleselskab, der er lidt flosset i kanten, har vi problemet med spoofing, fortæller han.

Jakob Willer siger, at de kriminelle er opfindsomme, så teleselskaberne er tit nogle skridt bagud i bekæmpelsen af spoofing.

Men han fortæller også, at branchen gør alt, hvad den kan, for at forhindre fupopkald og fup sms’er.

Svindlerne bliver stadig dygtigere

Politi og andre myndigheder advarer jævnligt om fupopkald.

Men svindlerne bliver stadig dygtigere til at udnytte teknologiske løsninger, så det bliver sværere for brugerne at gennemskue svindlen.

- Det er et våbenkapløb. Jo bedre borgerne bliver til at gennemskue svindlen, jo mere opfindsom bliver de kriminelle, siger Kresten Munksgaard.

I USA har de set de første eksempler på, at kunstig intelligens er brugt til at lave falske opkald fra tilsyneladende kidnappede familiemedlemmer. Det ligner altså ikke kun, at man ringer fra et kendt nummer, men at man udgiber sig for at være et barnebarn eller en ven.

Og det kommer også til Danmark, siger Kresten Munksgaard.

- Det er noget, vi holder rigtig øje med, fordi vi gerne vil være på forkant med udviklingen, siger sektionslederen for Forebyggelse og Analyse i Nationalt Center for it-kriminalitet.

Oplever du spoofing, kan du anmelde det på politi.dk.