Passager: Mest røg i børneafdelingen

Farlig røg fra togmotorer sendte passagerer på hospitalet. DSB kritiseres nu for mangelfuld information i forbindelse med motorbranden.

20. september er Maya Ryom sammen med sin otteårige søn på vej hjem i IC3 toget til København fra et familiebesøg i Jylland.

Ved 18-tiden - et sted på den vestsjællandske del af strækningen - kaster Maya Ryom et blik ud af vinduet. Udenfor stiger store røgskyer op fra togets underside. Samtidig breder der sig en ubehagelig lugt af brændt plastik i kupéen.

Røg i børnekupé

- Vi rejser os og tænker, at vi må have fat i en, fordi det er begyndet at blive rigtig voldsomt, hvor folk begynder at trække ting op foran ansigtet, fortæller Maya Ryom. Ifølge hende er der mest røg i kupéen, hvor alle skilsmissebørnene er samlet.

Togføreren beder passagererne om, at forlade de to røgfyldte togvogne og samle sig i mellemgangen.

Maya Ryom føler sig svimmel og hendes otteårige søn begynder, at klage over ondt i halsen. 800 passagerer evakueres ved Sorø station, hvor Ringsted Brandvæsen får styr på ild og røg.

Tager på skadestuen

Da Maya Ryom igen står med sin søn på Københavns Hovedbanegård, beslutter hun sammen med flere andre passagerer at søge skadestue.

Giftlinjen ved Bispebjerg Hospital bliver herefter ringet op af flere skadestuer i hovedstadsregionen. Lægerne vil vide, hvad de skal stille op med passagererne.

Overlæge Niels Ebbehøj fra Giftlinjen regner sig frem til, at der må have været ild i togets indvendige melamin-beklædning.

Vand i lungerne

- Når man brænder melamin af, dannes der nitrøse gasser. De er ikke særlige irritative lige i første hug, men har en irriterende virkning helt ude i alveolerne, hvor det kan give vand i lungerne, som eventuelt først optræder dagen efter, forklarer Niels Ebbehøj.

Derfor beslutter overlægen, at omkring 10 personer fra det røgfyldte IC3 tog skal indlægges til observation for røgforgiftning. Blandt dem er Maya Ryom og hendes søn.

- Jeg er ikke-ryger og har aldrig røget, men jeg fik at vide at jeg havde rygerlunger, men, at det selvfølgelig ville stabilisere sig med tiden, siger hun.

Bekymret for børnene

Maja Ryom kritiserer DSB for mangelfuld information til passagererne. Blandt andet er hun bekymret for de mange uledsagede skilsmissebørn, der befandt sig i den mest røgfyldte del af toget.

- Det kan da godt være, at min søn og jeg havde det fint og kunne komme hjem dagen efter, men det er jo ikke sikkert, at de børn, der har været undervejs alene, nødvendigvis allesammen har haft det helt fantastisk, siger hun.

Hos Giftlinjen opfordrer man DSB til, at henvende sig næste gang det brænder i et tog.

- Sådan så vi kan give en bedre rådgivning til nogle af de her 800 mennesker, der ringer til os bagefter, siger overlæge Niels Ebbehøj.

Maya Ryom har nu fået 4.480 kroner i erstatning af DSB.

DSB undersøger sagen

Hos DSB gør kritikken indtryk, og man vil nu lave en intern undersøgelse.

- Vi må se på, hvordan vi kan gøre det bedre. Hvordan kan vi sørge for, at børnenes forældre får bedre information med hjem? Og kan vi lave en hotline, så vi får ringet op til hospitalet i de konkrete situationer?, siger direktør Frank Olesen, DSB Fjern- & Regionaltog til DR Nyheder.

MailFormDR: Kontakt

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk