Passer du eller pædagogerne dit barn? Mange forældre beholder stadig børnene hjemme

Børneekspert advarer mod, at man beholder børnene hjemme længere end nødvendigt.

Maj Wismann er en af de forældre, der har valgt at holde sit barn, Karla på tre år, hjemme fra børnehaven. (Foto: Henrik Mikaelsen)

Har du valgt at holde dit barn hjemme, selvom vuggestuen eller børnehaven igen er åben?

Hvis du har, er du ikke den eneste.

Selvom daginstitutionerne har været

genåbnet
i to uger, er mange forældre
tilbageholdende
med at sende deres børn tilbage i institutionen.

DR
Nyheder har været i kontakt med 49 kommuner på Fyn, Sjælland og Jylland, som samstemmende fortæller, at der langt fra er fuldt fremmøde på stuerne.

En af de forældre, der har holdt sit barn hjemme, er Maj Wismann fra Nyborg.

Hun er mor til Karla på tre år, og da det blev meldt ud, at hendes datter skulle starte i børnehave igen, var hun ikke vild med tanken. Derfor valgte hun at beholde sin datter hjemme.

- Jeg havde nok nogle katastrofetanker om, hvordan det ville være med to meters afstand, og om børnene nu kunne blive trøstet, siger hun og fortsætter:

- Derfor handlede det for mig om lige at se, hvad der skete, og hvordan de klarede det i børnehaven, inden vi sendte hende afsted.

Professor: dagtilbud er bedre end hjemmepasning

Professor og tidligere formand for

Børnerådet
Per Schultz Jørgensen mener, at velmenende forældre risikerer at gøre deres børn en bjørnetjeneste.

- Forældre, der er meget bekymrede for, hvad der nu skal ske med børnene, og som giver udtryk for det, kan godt komme til utilsigtet at overføre deres bekymring, sådan at børnene også selv begynder at udtrykke den samme angst.

Men selvom forældrene er nervøse, så er det vigtigt, at de lader deres raske børn komme af sted, mener Per Schultz Jørgensen.

- Det er klart bedst for børnene at komme tilbage i institution og møde kammeraterne og de rutiner, de har kendt, siger han.

Hvis barnet er særlig sensitivt eller skal startes op i ny institution, så synes han, at det er fint, at forældrene passer barnet hjemme og ser tiden an.

Beth beholder sin søn derhjemme

Trods ekspertens anbefaling står Beth Beyer fra Slagelse fast ved beslutningen om at beholde sin søn derhjemme, selvom børnehaven igen er åben.

Sammen med sin mand har hun besluttet, at deres femårige søn ikke vender tilbage før sommerferien.

-Vi er bange for, at det virvar med minestrimler på legepladsen, konstant håndvask, afspritning og afstand til både andre børn og de voksne kan skabe en form for angst.

Beth synes ikke, at man skal dømme hinanden for, om man holder sine børn hjemme eller ej. (Foto: (privatfoto))

Beslutningen om at holde sønnen hjemme har mødt blandede

reaktioner
, og Beth Beyer ville ønske, at man som forældre vil lade være med at dømme og i stedet bakke op om hinandens valg.

- Jeg peger på ingen måde fingre ad de forældre, der sender deres børn i institution. Nogle er jo nødt til det. Men jeg er ked af, at der bliver peget fingre ad os, der har valgt at lade være, siger hun.

Flere børn møder op

I Odense Kommune har børne- og ungerådmand Susanne Crawley (R) forståelse for de forældre, der har holdt deres børn hjemme.

- Nogle forældre har skullet vænne sig til at gå fra, at det bedste, de kunne gøre for deres børn, var at isolere dem. Nu er det bedste, man kan gøre for sine børn, at sende dem afsted til dagtilbud og skole.

Lone Bjerregaard, der er dagtilbudschef i Langeland Kommune, fortæller, at da institutionerne blev åbnet lige efter

påske
, mødte knap halvdelen af børnene op. Det tal er nu steget til tre ud af fire.

- Den tvivl, man kunne have haft, er kommet

dagtilbuddene
til gode, fordi børnene er mødt op.

Visse steder er det dog ligefrem en hjælp, at forældre holder deres børn hjemme, forklarer lokalformand for pædagogfagforeningen

BUPL
i Næstved Betina Andersen. På grund af Sundhedsstyrelsens
retningslinjer
er der opstået pladsmangel i flere institutioner.

- I Næstved er vi for eksempel tæt på makskapaciteten, og hvis vi kommer over den, kan vi ikke overholde retningslinjerne fra

Sundhedsstyrelsen
, siger hun.

'Det ser piv-hyggeligt ud'

Igennem de sidste par uger har Maj Wismann fulgt med i, hvordan det er gået i børnehaven, imens hun har holdt sin datter hjemme.

Der skulle et billede på Facebook til at overbevise Maj Wismann om, at treårige Karla burde komme tilbage i børnehaven. Det har Karla været glad for. (Foto: Henrik Mikaelsen)

Hun har blandt andet set billeder på Facebook, og det har været med til at ændre hendes holdning.

- Det, at jeg kunne se billeder oppe fra børnehaven, hvor både børn og voksne hyggede sig, gjorde, at jeg tænkte: 'Ej, hun savner sin børnehave, og der er ikke konstateret nogen smittetilfælde i vores kommune, og det ser piv-hyggeligt ud'.

Derfor tog Maj Wismann fat i telefonen og meddelte, at Karla ville komme i børnehave igen fra i går. Første dag tilbage i børnehaven har været en succes.

- Vi har fået den ene røverhistorie efter den anden, og hun var lidt fornærmet over, at hun ikke kunne få lov til at sove middagslur deroppe. Det kan være, hun skal have lov til det i morgen, fortæller moren.

Facebook
Twitter