Drop bilkørsel eller drop medicinen. Det er beskeden fra Sundhedsstyrelsen til sclerosepatienter, der tager et lægemiddel, som indeholder hash.
49-årige Kent Christiansen fra Randers kører 30.000 kilometer om året i sin bil. Det er nødvendigt, for at han kan holde gang i sit entreprenørfirma. En anden nødvendighed for Kent Christiansen er den medicin, han indtager gennem en mundspray flere gange dagligt.
Han er nemlig sclerosepatient og lider af nogle meget smertefulde spasmer, som kan lindres med lægemidlet Sativex. Et godkendt lægemiddel, der indeholder ekstrakt af cannabis.
- Efter 3-5 minutter løsner mine spasmer sig, og smerterne forsvinder. Spasmerne er ikke kun i arme og ben. Det kan for eksempel også være i blæren, hvilket kan betyde, at jeg ikke kan holde på vandet. Derfor er det en væsentlig forbedring, at jeg har fået det her middel, forklarer Kent Christiansen.
Chance for at blive påvirket
Men han står i et dilemma, som er opstået, efter Sundhedsstyrelsen i et nyt notat slår fast, at det ikke er forsvarligt, han kører bil, når han er under behandling med Sativex.
Selvom der er en meget lille mængde THC i Kent Christiansens medicin, vurderer Sundhedsstyrelsen nemlig, at der er chance for, at han kan blive påvirket af det, og dermed kan han og alle andre, der tager lægemidlet, ifølge Sundhedsstyrelsen vurdering bringe trafiksikkerheden i fare.
Kent Christiansen har dog svært ved at se problemet og kan ikke forstå, hvorfor han ikke bare kan fortsætte med at køre bil efter sin egen læges vejledning.
- Jeg bliver ikke skæv af det. Den mængde hash, der er i medicinen, kan vel sammenlignes med at drikke et fingerbøl med øl, siger han.
Eksperter: Patienter på hash-medicin diskrimineres
Flere af landets rusmiddeleksperter, som DR Nyheder har talt med, er enige med entreprenøren fra Randers.
- Det er frygteligt diskriminerende over for sclerosepatienterne. Sativex er et præparat, der skal bruges med forsigtighed i forbindelse med bilkørsel, men et generelt forbud er ikke rimeligt, fordi påvirkningen af evnen til at køre motorkøretøj må anses for at være meget begrænset, siger Peter Ege, tidligere socialoverlæge i Københavns Kommune, som i mange år har studeret virkningerne af rusmidler.
Ifølge Peter Ege bør det være en individuel lægelig vurdering, om Kent Christiansen og andre patienter er i stand til at køre bil eller ej.
- Det kunne i stedet reguleres ved, at lægen orienterer patienterne om, at de ikke må køre bil lige efter indtagelsen, og at de ikke må køre bil i de indledende faser af behandlingen, siger han.
Dobbeltdødelig dosis metadon er ok
Peter Ege bakkes op af overlæge ved Hvidovre Hospital, Henrik Rindom, som peger på, at det ikke giver nogen mening, at man slår så hårdt ned på hash-præparater, når det er tilladt at køre bil på mange andre typer medicin.
- Er man for eksempel tilvænnet metadon, så må man køre bil med det, der svarer til dobbeltdødelig dosis for os andre, så længe man er ved sine fulde fem. Når det kommer til Sativex, der indeholder THC, så må man ikke, og det undrer mig betydeligt, siger Henrik Rindom.
Hos Sundhedsstyrelsen påpeger sektionsleder Anya Manghezi, at der er forskel på Metadon og THC, og det derfor ikke er let at sammenligne de to stof-typer.
- Farmakologisk set virker stofferne forskelligt, og derudover har vi stor viden om metadon. Det har vi ikke om THC. Noget af det, vi ved, er, at det kan give pludselige søvnanfald, og det kan jo være fatalt under bilkørsel, siger hun.
Tager chancen og kører videre
Kent Christiansen har aldrig oplevet søvnanfald under kørslen, men han har til gengæld allerede fået at vide af sin læge, at han ikke længere må køre bil.
- Jeg kan vælge mellem at droppe medicinen og køre videre med smerter eller at stoppe med at køre bil, træde ud af arbejdsmarkedet og overgå til offentlige ydelser. For jeg kan ikke passe mit arbejde uden at kunne køre bil.
Randrusianeren hælder dog hverken til den ene eller den anden mulighed, og derfor har han indtil videre besluttet, at han hverken vil føje Sundhedsstyrelsen eller sin læge. Han fortsætter både med bil og medicin og satser i mellemtiden på ikke at blive taget af politiet.
- Det bliver jeg nødt til. Det er et voldsomt dilemma, jeg er stillet i, som indebærer min eksistens, og den må jeg kæmpe lidt for. Og så håber jeg, at politikerne vil tænke sig om og få lavet en grænseværdi for THC, som gør, at jeg kan få lov at køre bil, siger Kent Christiansen.