Patientforeninger efterlyser klar plan for influenzavaccine til risikogrupper

Statens Serum Institut vil åbne for nødlageret af 100.000 influenzavacciner i næste uge.

Flere læger har måttet sende patienter i risikogrupperne hjem uden influenzavaccination. (Foto: © Mikkel møller Jørgensen, Scanpix)

Danskerne er strømmet til lægen, apoteket og vaccineklinikken i så stort et omfang, at der meldes om mangel på influenzavacciner flere steder i landet.

Derfor måtte Sundhedsstyrelsen allerede 9. oktober opfordre til, at det kun er de personer, der risikerer et alvorligt forløb med influenza, og sundhedspersonale, der får vaccinen.

Men det er ikke nok. Myndighederne må også tage ansvar for, at de vacciner, der findes, kommer ud til de ældre, gravide og syge borgere, som lige nu må gå forgæves til egen læge. Sådan lyder det fra flere patientorganisationer, som DR Nyheder har talt med.

- Nu er vi landet i en situation, som man nok ikke havde forudset, og så er spørgsmålet, hvordan vi bedst muligt håndterer det. Vi skal som samfund have en plan for, hvordan vi gør det, forklarer administrerende direktør i Hjerteforeningen Anne Kaltoft.

- Jeg synes, at vi skal gøre noget, for dem, der er særligt udsatte. Det er værd at huske på, at nogen vil have svært ved lige at drible rundt og finde de klinikker, hvor der er ledige doser, siger hun.

Samme melding kommer fra Lungeforeningen.

- Nu er der ikke andet for end at sørge for, at personer i risikogrupperne får tilbudt en vaccine, siger formand Torben Mogensen.

- Jeg synes, myndighederne bør tage styring på, at det kommer ud til personerne i risikogrupperne, siger han.

Ældresagen: Indsaml vacciner

I Ældresagen er der også et klart ønske om, at myndighederne kommer på banen.

Tidligere på ugen sendte foreningen et brev til Statens Serum Institut (SSI), der håndterer fordelingen af vacciner, hvori SSI blev opfordret til at skabe overblik over, hvor de ubrugte vacciner er.

Men derudover opfordrer foreningen også Statens Serum Institut (SSI) til aktivt at opspore de endnu ubrugte vacciner.

"Ældre Sagen henstiller til, at myndighederne undtagelsesvist finder hjemmel til, at private virksomheder, der er i besiddelse af influenzavacciner, kan videresælge til relevante aktører eller tilbagesælge til SSI til gendistribution", lyder det i brevet.

SSI vil nu åbne nødlagret

DR Nyheder har forsøgt at få et interview med SSI for at høre, hvordan organisationen vil sikre, at de resterende vacciner når ud til borgere i risikogruppen.

Det har ikke været muligt, men i et skriftligt svar forklarer SSI, at nødlageret af vacciner nu vil komme i spil.

"Statens Serum Institut regner med at komme med en udmelding i starten af næste uge på, hvordan vi vil åbne for bestilling i de cirka 100.000 doser vaccine vi pt. har på spærret lager," skriver organisationen.

Derudover arbejder SSI på at finde ud af, hvor de ubrugte vacciner er lige nu. I alt er der nemlig sendt 1,6 millioner influenzavaccinationer ud, men ifølge den seneste opgørelse fra Det Danske Vaccinationsregister er kun omkring 1,1 millioner danskere blevet vaccineret.

"Statens Serum Institut forventer stadig, at der er nogle ubrugte vacciner, men at de kan være ujævnt fordelt," lyder det i det skriftlige svar.

"SSI kan under visse betingelser (fx at det kan dokumenteres at de har ligget på køl) tage vacciner i lidt større mængder retur, hvis de ikke kan gives til risikogrupper, der hvor vaccinerne befinder sig. Herefter vil de indgå i det spærrede lager, som der senere åbnes op for."

Foreninger: Lær af det her

Ude blandt patientorganisationerne er der også et håb om, at SSI vil tage ved lære af situationen.

- Det er klart, at man næste år skal lære af det her og finde ud af at få det fordelt til risikogrupperne først, siger Torben Mogensen fra Lungeforeningen.

En opfordring, som deles af Hjerteforeningens direktør, Anne Kaltoft.

- Jeg synes, det er vigtigt, at myndighederne også stopper op og gør sig nogle tanker over den her proces. Ikke for at slå nogen i hovedet, men så vi ved, hvad vi skal gøre i fremtiden – for hvad sker der, når der kommer en coronavaccine, spørger hun.