Peberspray på gaden: Det er ligesom at give folk våben

Regeringens forslag om tillade peberspray får blandet modtagelse blandt de folk , DR spørger.

Bliver du forfulgt af en stalker, har du en voldelig ekskæreste, eller er du tidligere blevet overfaldet, skal du fremover kunne være udstyret med en peberspray, når du færdes på gaden.

Det mener regeringen, der nu vil gøre det lovligt for personer med et særligt behov at bære peberspray på offentlige steder. Et særligt behov kan være, hvis en person for eksempel har været udsat for overfald eller er blevet forfulgt.

Samtidig skal det fremover være lovligt for personer over 18 år at have peberspray i eget hjem.

- Jeg ville ikke blive mere tryg

Tiltaget skal ifølge justitsminister Søren Pape Poulsen 'give ofrene en ekstra beskyttelse på gaderne og almindelige borgere mulighed for at føle sig mere trygge i eget hjem', skriver regeringen i en pressemeddelelse.

Men det vil ikke skabe mere tryghed - tværtimod. Det mener Trine Andersen, som er udviklingskonsulent hos OfficeFit i Holstebro.

Trine Andersen er én af de danskere, som ikke synes, det er god idé, at peberspray fremover kan blive lovligt. (Foto: Anders Davidsen © DR Nyheder)

Derfor er hun heller ikke én af dem, som vil benytte sig af muligheden for at have peberspray i hjemmet, hvis lovforslaget bliver vedtaget.

- Jeg tænker, at det er lidt farligt. Jeg ville i hvert fald ikke blive mere tryg af det. Jeg ville føle, at andre ville bruge det mod mig, og at det hurtigt kan ende galt, hvis jeg var i en eller anden dårlig situation – ligesom med knive og pistoler. Og det har vi jo allerede en lovgivning om. Det synes jeg, vi skal holde til peberspray også, siger hun.

Selvom Trine Andersen godt kan forstå, hvorfor udsatte personer kan føle et behov for det, synes hun ikke, det er den rette vej at gå, hvis nogen fremover kan få lov til at gå med peberspray i offentligheden.

- Ude i offentligheden synes jeg, at de samme regler skal gælde alle – vi skal jo allesammen føle os sikre på gaden, siger hun.

- Folk skal have lov til at gå i fred

Det er Jytte Kristiansen, piccoline hos MCB i Holstebro, uenig i.

Jytte Kristiansen har ikke noget behov for at få en peberspray i hjemmet. Men hun synes, det er god idé, at udsatte personer fremover vil kunne bære peberspray på gaden. (Foto: Anders Davidsen © DR Nyheder)

Selv føler hun sig tryg i sit eget hjem og vil ikke benytte sig af muligheden for en peberspray i hjemmet.

Men hun kan godt forstå, hvis der er personer, der kan have et behov for at have en peberspray på sig i offentligheden - og derfor kan det nye lovforslag være en god idé.

- Folk skal have lov til at at gå i fred, og jeg har fuld sympati for dem, der gerne vil have det. Hvis de føler sig trygge ved det, er det fint for mig, siger hun.

Pebersprayen kan give en tryghed

Ifølge regeringen er det politiet, der ud fra en konkret og individuel vurdering kan give tilladelse til, at en person må gå med peberspray på offentlige steder, hvis politiet vurderer, de har et særligt behov for det.

I samme forbindelse vil regeringen øge straffen for ulovligt at bære peberspray.

Og det giver god mening at give personer med et særligt behov mulighed for at bære en peberspray, hvis det kan gøre dem mere trygge, mener pensionist Ole Jensen.

- Dem, som har været udsat for noget, skal have lov til at bære peberspray, for de kan jo være bange. Og her kan det give en tryghed, at de har det, siger han.

Ole Jensen synes, at det en dårlig idé, at det fremover skal være lovligt, at alle danskere over 18 år kan have peberspray i hjemmet. (Foto: Anders Davidsen © DR Nyheder)

Han er mere skeptisk over for forslaget om, at alle over 18 år fremover vil have mulighed for en peberspray inden for hjemmets fire vægge.

- Jeg synes, det er en dårlig idé. Det er ligesom at give folk våben. Nogen vil bruge det, selvom det ikke er nødvendigt – og det er jo svært at vurdere, hvornår det er nødvendigt.

(© DR Nyheder)
(© DR Nyheder)
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk