Nu må det være nok.
Sådan siger blandt andre formanden for Flypendlerforeningen SK-AAL, Henriette von Platen, om sikkerhedskontrollen i Kastrup Lufthavn.
I over 15 år har hun dagligt rejst mellem Aalborg og København og har for længst bemærket, at kontrollen hele tiden bliver skærpet.
- Forleden måtte jeg i fuld offentlighed åbne min taske og hælde indholdet ud på et bord til offentlige beskuelse, siger Henriette von Platen til DR Nyheder.
Se de andres undertøj
Det betød, at tilfældige passagerer fik et indblik i, hvad hun havde af private genstande i tasken:
- De kunne med interesse notere, hvilken størrelse jeg bruger i bh. Det var stærkt krænkende, men desværre ikke en enkeltstående episode, fortæller hun.
Henriette von Platen undrer sig over, at passagererne finder sig i den nærgående og grænseoverskridende kontrol:
- Ingen vover at protestere, og de, der endelig gør, får at vide at "sådan er det bare", og det må man altså finde sig i, siger Henriette von Platen, som repræsenterer langt over hundrede medlemmer af Flypendlerforeningen.
Jensbys kone befølt på låret
Også tidligere forsvarsminister og politimester Svend Aage Jensby er vred over kontrollen.
Han flyver meget ofte mellem Ålborg og Kastrup, og han bekræfter Henriette von Platens negative oplevelser med sikkerhedskontrollen:
- I slutningen af oktober kom min kone og jeg til Kastrup fra USA. Da vi skulle videre til Aalborg blev min kone befølt på indersiden af lårene og på barmen. Hun fandt det stærkt krænkende, men da hun protesterede, lød svaret fra funktionæren blot, at "det måtte hun fand´me finde sig i", fortæller den tidligere minister.
Svend Aage Jensby mener, der er behov for helt klare regler for, hvor langt en kontrol må gå.
Han peger i den forbindelse på regler fra retsplejeloven, der sætter helt klare grænser for, hvad politiet må og især ikke må, når det gælder visitation af civile borgere.
- Vi er oppe imod EU-regler
I Trafikstyrelsen erkender kommunikationschef Thorbjørn Ancker, at kontrollen er skærpet i takt med en række spektakulære trusler mod flytrafikken, som for eksempel angrebet på New York 11. september 2001.
- Vi er oppe mod nogle EU-regler, som vi ikke uden videre kan ændre. Vi skal selvfølgelig sikre flytrafikken bedst muligt mod terror, men på den anden side skal vi jo ikke genere vores passagerer unødigt, siger Thorbjørn Ancker.
Han forstår godt, at folk kan følge sig trådt for nær:
- Men man kan altid bede om en kontrollør af samme køn som en selv til at visitere, siger han.
Thorbjørn Ancker håber, at ny og avanceret teknik - som de såkaldte helkropsscannere - vil gøre adgangskontrollen mere skånsom for folk.