For fire år siden blev 800 millioner kroner øremærket til nye, store lægehuse, som skal lokke praktiserende læger til at slå sig ned i dele af Danmark, hvor det ellers er vanskeligt at rekruttere praktiserende læger.
Men pengene har indtil videre samlet støv, og processen er blevet udskudt flere gange.
I 2017 kom pengene endeligt på Finansloven, og det var intentionen, at kommuner, regioner og privatpraktiserende læger skulle kunne søge om de første 200 millioner kroner sidste år. Men heller ikke her lykkedes det at få projektet i gang.
Nu er der dog godt nyt for dem, der ønsker større lægehuse, fortæller sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V). Fra i år bliver der nemlig givet 200 millioner kroner om året de næste fire år, som kan søges af regionerne, kommunerne og de privatpraktiserende læger.
- Vi lægger vægt på, at det her skal modernisere området, så man får flere sundhedspersoner under samme tag. Det vil gavne borgerne og behandlingen i vores sundhedsvæsen, siger ministeren og fortsætter:
- Den læge, der måske i dag sidder i en solopraksis, kan flytte sammen med fodterapeuten, fysioterapeuten og en række andre aktører, sådan at borgerne ikke skal løbe flere steder hen, men kan få en samlet behandling et sted, siger hun og pointerer, at det skal også skal være med til at sikre bedre dækning i de områder, hvor der er meget få læger, der ønsker at bosætte sig.
Ifølge ministeren var det ikke muligt at opslå puljen på 200 millioner kroner sidste år, som der ellers var lagt op til Finansloven.
- Pengene afventede overenskomstforhandlingerne med de privatpraktiserende læger, og det tog markant længere tid end forventet, og derfor er det blevet forsinket.
Danske Regioner: Vi har ventet i flere år
I Danske Regioner har tålmodigheden været sat på en hård prøve, siden idéen om større lægehuse første gang kom i spil.
Derfor er formanden for Sundhedsudvalget, Ulla Astman, glad for, at de endelig kan søge om pengene.
- Det er bedre sent end aldrig. Det har været en lang proces, og de her penge har stået der siden den forrige regering. Vi kunne godt have brugt dem lidt før, men nu går vi selvfølgelig positivt ind i ansøgningsrunden, så vi kan etablere endnu flere sundhedshuse. Det har vi behov for, siger hun.
Ulla Astman mener, at der er et stort behov for at reformere denne del af sundhedsvæsnet. For borgernes skyld, men større lægehuse vil også gavne særligt de unge læger.
- Vi har kunnet lytte os til, at mange af de unge praktiserende læger gerne vil bo til leje i stedet for at købe en praksis selv, som de frygter bliver svær at sælge igen.
- De unge læger efterlyser også et større fagligt fællesskab, hvor der er mulighed for at ansætte noget mere personale. Både til at klare sundhedsopgaver og administrative opgaver, siger hun.