Pengene på kontoen bør yngle: Se, hvor du bedst undgår tab

Vi har samlet 900 milliarder på bankkontoen.

Siden marts 2016 er danskernes indlån i banker steget fra 775 til 900 mia. kr. (Foto: MADS NISSEN © Scanpix)

Med en indlånsrente på nul procent og fornuftige afkast på investeringer, er vejen banet for at støve sparegrisen af og bruge pengene frem for at lade dem stå i banken.

Det er vurderingen fra Finans Danmark, der fortæller, at danskerne holder på formuen. Helt præcis, har vi til sammen omkring 900 milliarder kroner stående på vores bankkontoer.

Men hvis du for eksempel har 100.000 kroner stående på opsparingskontoen, og er nervøs for at bruge dem, så har vi her en oversigt over de forskellige investeringsmuligheder.

DR Nyheder har spurgt seniorøkonom fra forbrugerrådet TÆNK, Morten Bruun Pedersen til råds. Han slår dog først fast, at det er ikke den enkelte forbrugers ansvar at sætte gang i hjulene i danske økonomi.

Risikovurdering går fra 0-5, hvor 5 er størst risiko for at miste sin investering.

Betal af på dyr gæld:

Fordelen er, at du sparer nogle renteomkostninger, og du forbedrer din kreditværdighed, hvis du senere får brug for et lån.

Ulempen er det afkast, du går glip af ved ikke at investere pengene i stedet for.

Rentebesparelsen er en sikker gevinst og risikoen er 0 eller 1.

Lad nogle af pengene stå på kontoen:

Fordelen er, at du ikke behøver at tage et dyrt banklån eller forbrugslån, hvis der sker noget uforudset i din økonomi; for eksempel, hvis vaskemaskinen, bilen eller fjernsynet bryder sammen.

Ulempen er, at du går glip af et afkast ved investering.

Risikoen er mellem 0 og 1.

Invester i billige indexfonde:

Fordelen er, at du får en god spredning på dine investeringer og lave omkostninger.

Ulempen er, at du kan få brug for pengene og blive nødt til at sælge på et uheldigt tidspunkt, når aktien er lav. Man skal derfor som hovedregel beholde dem i længere tid.

Risikoen ligger mellem 3 og 4.

Betal ind til en pensionsordning:

Fordelen er, at du lader andre tage sig af dine investeringer og afkastet beskattes lempeligt, så længe investeringen er inde i pensionsordningen. Desuden er omkostningerne i arbejdsmarkedspensionerne typisk lave.

Ulempen er, at du ikke kan få pengene ud igen, før du går på pension, med mindre du betaler dyrt i skat for det.

Risikoen ligger på 2.

Lav energibesparelser i huset:

Fordelen er, at det du sparer ved et lavere energiforbrug er som bekendt ’tjent’.

Ulempen er, at du går glip af et afkast ved ikke at investere, og gevinsten på energibesparelserne først kommer efter mange år.

Risikoen ligger på mellem 0 og 1.

Invester i aktier:

Fordelen er, at du har mulighed for et godt afkast.

Ulempen er, at du påtager dig en risiko og kan blive nødt til at sælge aktierne på et uheldigt tidspunkt, fordi du skal bruge pengene.

Risikoen er ved investering i enkelt-aktier er 4-5. Du bør derfor ikke placere hele din opsparing i aktier, men kan også vælge det mere sikre: Obligationer.

Køb veteranbiler, kunst eller designmøbler:

Det kan man generelt ikke forvente sig det store afkast af. I hvert fald er det meget usikkert, om det købre holder værdien eller stiger i værdi. Man bør primært gøre det, hvis man selv synes, man har glæde/nytte af det, man køber.

Risikoen ligger her på 5.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk