Penkowa indstillede sig selv til pris

Da hjerneforskeren, Milena Penkowa, fik EliteForsk-prisen stod hun selv bag sit fakultets anbefaling.

Den omstridte hjerneforsker Milena Penkowa.

Den svindelanklagede hjerneforsker, Milena Penkowa, sørgende selv for anbefalingen fra sit eget Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet (KU), da hun i 2009 modtog den prestigefyldte EliteForsk-pris på 1,1 millioner kroner.

Det skriver KU's blad, Universitetsavisen, på grundlag af en redegørelse fra universitetet.

Ifølge Universitetsavisen sendte Milena Penkowa den 18. august 2008 en mail til fakultetets sekretariatschef med en begrundet indstilling, CV og en publikationsliste og samtidig en kopi til sin institutleder, Erling Mellerup.

Forslag fra institutleder

I mailen skrev Milena Penkowa, at mailen var sendt på forslag fra Erling Mellerup. Det bestrides dog af institutlederen selv.

- Jeg har ikke skrevet nogen indstilling, siger Erling Mellerup, der formoder, at Penkowa selv havde forfattet sin indstilling.

Penkowas indstilling var ifølge KU's redegørelse den eneste fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet det år. Den 2. september beslutter fakultetets dekan, Ulla Wewer, at indstille Milena Penkowa formelt.

19. september 2008 indstiller rektor Ralf Hemmingsen på vegne af hele Københavns Universitet otte navne til EliteForsk-priserne til Det Frie Forskningsråds bestyrelse.

Det er rådets bestyrelse, der beslutter, hvem priserne skal gives til. Milena Penkowa modtager prisen i februar 2009.

FacebookTwitter