Penkowa taber sag mod journalist: Skal betale 65.000

Den tidligere professor Milena Penkowa skal betale 65.000 kroner til journalist på Weekendavisen Poul Pilgaard for de sagsomkostninger, journalisten har haft i en sag om injurier.

Milena Penkowa anlagde sag mod Poul Pilgaard, fordi han under et foredrag om, hvordan han dækkede Penkowa-sagen, har sagt flere udsagn, som Milena Penkowa finder krænkende. (Foto: Kaare Smith © Scanpix)

Retten på Frederiksberg har mandag frifundet Weekendavisens journalist Poul Pilgaard.

Milena Penkowa anlagde sag mod Poul Pilgaard, fordi han under et foredrag om, hvordan han dækkede Penkowa-sagen, har sagt flere udsagn, som Milena Penkowa finder krænkende.

Milena Penkowa fik ifølge Pilgaards advokat, Ulrik Ibfelt, en veninde til at optage et foredrag holdt 9. maj 2012, og som har været den tidligere professors bevis i sagen.

Fem krænkende udsagn

Optagelsen indeholder ifølge Penkowa fem krænkende udsagn fra Pilgaard. Et af dem går på, at Milena Penkowa har begået bedrageri.

Et andet krænkende udsagn handler om, at Helge Sander (V), daværende videnskabsminister, ifølge Pilgaard hjalp Milena Penkowa med at stille 30 kritiske spørgsmål til Forskningsrådet for Sundhed og Sygdom.

Milena Penkowa nægter, at de 30 spørgsmål kom fra hende, og Helge Sander nægter at oplyse, hvem der har lavet spørgsmålene.

Poul Pilgaard har skrevet udsagnene fra foredraget før i Weekendavisen. Milena Penkowa mener dog, at når Pilgaard holder foredrag, så står han ikke og fortæller som journalist, men derimod som foredragsholder og selvstændig forretningsdrivende.

Penkowa: Ingen udvidet ytringsfrihed til Pilgaard

Dermed har Pilgaard - ifølge Penkowa - ikke den udvidede ytringsfrihed, der er som journalist ifølge menneskeretskonvention, og derfor skal Pilgaard ikke bare være i god tro, men derimod føre såkaldt sandhedsbevis.

Poul Pilgaards advokat, Ulrik Ibfelt bestrider Penkowas opfattelse, og krævede sin klient frifundet, hvilket retten var enig i.

- Jeg mener, at Poul Pilgaard holdt foredrag i sin egenskab som journalist for Weekendavisen, og Anne Knudsen (chefredaktør på Weekendavisen, red.) vidste, at han holdt foredragene, siger Ulrik Ibfelt til Ritzau.

Beviser for brug af falske dokumenter

Jurister i Københavns Politi mener at have beviser for, at den kendte hjerneforsker har brugt falske dokumenter i forbindelse med nogle rotteforsøg. Dog frafaldt politiet tiltalen på grund af reglerne om forældelse.

Milena Penkowa har tidligere udtalt, at den frafaldne tiltale renser hende for beskyldninger om dokumentfalsk.

/ritzau/

Facebook
Twitter