Penkowas påståede rottepartner lavede kun forsøg på mus

Spansk forsker afviser i Københavns Byret at kende til påståede rotteforsøg fra Penkowa-forskning.

Milena Penkowa's forsøg med rotter kender en spansk forsker ikke noget til, selvom han har samarbejdet med den omstridte forsker i årtier. ARKIVFOTO (Foto: © Linda Kastrup, Scanpix)

Mus eller rotter - ratones eller ratas, som det hedder på spansk - det er omdrejningspunktet onsdag i Københavns Byret, hvor den tidligere stjernehjerneforsker Milena Penkowa for tiden sidder tiltalt for dokumentfalsk i forbindelse med rotteforsøg.

Den spanske hjerneforsker Juan Hidalgo fra Barcelona vidner onsdag i retten mod Milena Penkowa, som han siden 97/98 havde et mangeårigt samarbejde med.

Ifølge ham har han kun medvirket til forsøg på mus i forbindelse med en i sagen central videnskabelig artikel, som beskriver forsøg med rotter.

Juan Hidalgo fortæller, at Milena Penkowa ikke burde være i tvivl om, at han foretog muse- og ikke rotteforsøg. For hun havde selv været på laboratoriet i Barcelona.

- Da hun var på laboratoriet, har hun selv set de dyr, som vi lavede forsøg med, fortæller Juan Hidalgo.

Tiltalt for dokumentfalsk

Milena Penkowa er i sagen tiltalt for tilbage i 2003 at have fremvist en række dokumenter over for ledelsen på Københavns Universitet, som skulle dokumentere, at der var foretaget forsøg med knap 800 rotter.

Anklagemyndigheden mener, at de dokumenter er falske, og i den forbindelse har man indkaldt Juan Hidalgo som vidne.

Juan Hidalgo og Penkowa havde gennem mange år et tæt forskningssamarbejde, men i forbindelse med at den danske hjerneforsker kom i politiets søgelys, brød Hidalgo sine forbindelse med hende.

Baggrunden for sagen mod Penkowa er blandt andet, at man fra Københavns Universitets side ikke kunne få Penkowas resultater til at hænge sammen med det antal rotter, som man umiddelbart kunne se, at hun havde haft adgang til i Danmark.

Rotteforsøg i Spanien

Penkowa har forklaret, at det skyldes, at en del af rotteforsøgene er foretaget i Spanien hos et firma kaldet RRRC.

Det er blandt andet dokumenter, som tilsyneladende stammer fra RRRC, som Penkowa ifølge anklagemyndigheden har forfalsket.

Hidalgo, som er anført som medforfatter på den omstridte videnskabelige artikel, afviser dog i byretten at have haft kendskab til, at der skulle have været et sådant samarbejde, hvor en tredjepart kan have foretaget de omstridte rotteforsøg.

Der ventes at falde dom i sagen mod Milena Penkowa i slutningen af september.

/ritzau/