Pensioneret læge rådgav kvinde om selvmord: Hun led af småskavanker

I sag om aktiv dødshjælp fortalte pårørende om tiden op til 70-årig mands død.

Den 76-årige lægeuddannede Svend Lings er tiltalt for medvirken til selvmord. (Foto: © Fotograf Sonny Munk Carlsen, Scanpix)

Det er ikke kun alvorligt fysisk syge mennesker, som den 76-årige lægeuddannede Svend Lings har rådgivet om selvmord.

Det er i dag kommet frem i byretten i Svendborg, hvor Svend Lings sidder på anklagebænken. Han er tiltalt for at have hjulpet tre personer med at taget livet af sig selv – en handling der er ulovlig i Danmark.

Én lever i dag. To er døde.

I retten fortalte Svend Lings, at han havde rådgivet en ældre kvinde med mange småskavanker om, hvordan hun kunne tage sig eget liv, også selvom hun ikke var alvorligt fysisk syg.

- Hun var ifølge eget udsagn svært alderdomssvækket. Hun havde set sin mand dø langsomt af en alvorlig sygdom. Hun ønskede ikke selv at komme i samme situation. Hun var fuldstændig afklaret. Hun ville ikke leve længere, sagde Svend Lings.

Kvinden døde for lidt over tre uger siden.

Det undrede anklager Kirsten Flummer, at han rådgav en person, som ikke var alvorligt fysisk syg.

- Jeg gør somme tider en undtagelse, hvis jeg kan sætte mig ind i vedkommendes situation, lød svaret.

Ifølge anklagen har Svend Lings skrevet mails til kvinden, hvor han fortalte, hvilken medicin hun kunne tage for at dø, og at det ville være effektivt, hvis hun også tog en plasticpose over hovedet.

- Husk i givet fald, at der skal en elastik om halsen, skrev han ifølge anklageskriftet.

Selvom Svend Lings erkendte, at han havde hjulpet hende med netop de råd, nægtede han sig skyldig i at have medvirket til selvmord.

Og selve spørgsmålet om, hvad man forstår ved medvirken til selvmord er da også helt centralt for sagen, lød det fra forsvareren, Hanne Rahbæk.

Eksempelvis nægtede Svend Lings i dag i retten at have udleveret medicin, der kan være brugt af de tre personer, som han er tiltalt for at hjælpe med at dø.

Afdød medvirkede i TV 2-dokumentar

Den pensionerede læge er også tiltalt for at have udleveret medicin til en 70-årig mand ved navn Jørgen, som skulle bruges til selvmord. Jørgen døde i maj sidste år.

Også her nægtede Svend Lings sig skyldig.

Jørgens kamp for at dø efter flere hjerneblødninger skildrede TV2 i en dokumentar sidste år. Dokumentaren blev afspillet i retten og viste, at Svend Lings mødtes med Jørgen og hans kone før dødsfaldet, fordi Jørgen havde et stort ønske om at sige farvel til et liv som lam i en kørestol.

- Vi snakkede om meget, og jeg vejledte ham, sagde Svend Lings i retten.

Har du givet ham medicin?, ville anklager Kirsten Flummer vide.

- Nej, lød det fra Svend Lings.

Jørgens tidligere kone og hans datter vidnede også retten.

Konen fortalte, at hun og Jørgen havde haft et møde med Svend Lings, der sagde, at han formentlig kunne hjælpe med noget medicin. Efter mødet kom der på et tidspunkt et brev til Jørgen, men konen så ikke, hvad det indeholdt, og der var ingen afsender på brevet.

Noget tid efter døde Jørgen. I dødsattesten står der ikke noget om selvmord. I stedet står der, at Jørgen døde som følge af en hjerneblødning.

Derfor såede Svend Lings tvivl om, hvorvidt manden døde som følge af selvmord. Afdøde blev ikke obduceret.

Psykiater udskrev medicin

I den tredje sag overlevede en mand sit selvmordsforsøg. Manden havde været i kontakt med Svend Lings og en 83-årig psykiater, som også er tiltalt i denne del af sagen for at have hjulpet denne mand med sit selvmordsforsøg.

Psykiateren erkendte under sin forklaring, at han havde udskrevet en recept på et bestemt type sovemiddel til manden.

Det skete efter en telefonsamtale med manden, hvor han fortalte om sin nervesygdom.

- Han lød meget saglig og fornuftig og klar i hovedet, sagde psykiateren om samtalen.

Det var Svend Lings, der havde sat manden i kontakt med psykiateren, fordi Svend Lings ikke længere selv havde autorisation til at udskrive medicin, fortalte psykiateren.

Også her nægtede Svend Lings at have medvirket til forsøg på selvmord, selvom han havde været i kontakt med manden over mail og telefon.

- Jeg snakkede længe med ham. Sådan er det tit med mennesker i den her situation. Jeg fik et klart indtryk af, hvem han var, og hvad han fejlede, sagde Svend Lings.

Manden overlevede, fordi han ifølge anklageren kom i behandling.

For nylig ringede ham til Svend Lings, fortalte den pensionerede læge i retten.

- Han sagde, at han ville give os sin støtte 100 procent, sagde Svend Lings.

- Han fortalte, at han havde været indlagt for depression og fået elektrochok, så han ville ikke møde op i retten, tilføjede han.

Manden var ellers indkaldt som vidne af anklagemyndigheden.

Svend Lings har lavet netværket Læger for Aktiv Dødshjælp, som syv læger i dag er engageret i. Netværket kæmper for at få gjort aktiv dødshjælp lovligt. Samtidig har Svend Lings lavet en vejledning om selvmord, der ligger på nettet.

Det er sjældent, at sager om aktiv dødshjælp ender i de danske retssale. I de sidste 17 år er der kun registreret fire ofre i sager om medvirken til selvmord, som kan give op til tre års fængsel.

Der forventes dom i sagen 26. september.