Pensionister bosætter sig i Norden eller Tyskland

Antallet af ældre, der bor i udlandet og modtager dansk folkepension er fordoblet siden 2003.

Mange pensionster har fået opfyldt drømmen om en svensk ødegård. De har bosat sig i Sverige og får udbetalt folkepensionen der. (© DR)

Flere ældre vælger at nyde deres otium uden for landets grænser.

Over de seneste 10 år er antallet af ældre, som er bosat i udlandet og modtager dansk folkepension, mere end fordoblet fra 18.224 i 2003 til 42.144 i 2013. Det skriver Momentum - Kommunernes Landsforenings nyhedsbrev - på baggrund af tal fra Finansministeriet og Udbetaling Danmark.

Det er især i Sverige, de danske folkepensionister slår sig ned. Sidste år boede 12.892 folkepensionister i nabolandet. Også Tyskland og Norge er hjemsted for mange af pensionisterne med henholdsvis 5.861 og 5.525 bosiddende danske folkepensionister i 2013.

Vil have ødegård eller sommerbolig

De danske folkepensionister drager hovedsageligt over Øresund på grund af de flotte omgivelser. Det vurderer Jørgen Fischer, formand for Danske Seniorer, der organiserer 140.000 pensionister.

- Sverige er tiltrækkende for pensionister, der gerne vil have en ødegård eller en sommerbolig. Antallet af danske folkepensionister i Norge og Tyskland overrasker mig mere. Men Spanien og Sydfrankrig er også tillokkende steder at bo på grund af klimaet, siger Jørgen Fischer til Momentum.

Ikke et samfundsproblem

Netop Spanien og Frankrig figurerer som nummer fire og seks på listen over lande, der huser flest danske folkepensionister. 3.960 danske folkepensionister boede i Spanien i 2013, mens 2.367 pensionister residerede i det franske.

Det store antal folkepensioner i udlandet er ikke et stort samfundsøkonomisk problem, mener Bo Sandemann Rasmussen, professor på Institut for Økonomi ved Aarhus Universitet. Hvis de boede i Danmark skulle de have udbetalt et tilsvarende beløb.

/ritzau/

Facebook
Twitter