Pensionister får 116 millioner kroner fra DR-besparelser

Pengene skal først og fremmest gå til økonomisk trængte pensionister, lyder det fra DF.

Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, ser det som en sejr, at nogle af pengene fra besparelser i DR skal gå til pensionister. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Pensionister uden alt for meget på kistebunden får glæde af, at DR bliver beskåret med 20 procent over de næste fem år, og at licensen ligeledes gradvist afskaffes.

I medieaftalen mellem regeringen og Dansk Folkeparti er de nemlig blevet enige om at reservere en pulje på 116 millioner kroner, der skal findes i den samlede besparelse på 773 millioner kroner.

Det trecifrede millionbeløb skal gå til forbedring af pensionisternes rådighedsbeløb.

- Det har i lang tid været et ønske fra Dansk Folkeparti, at der blev givet flere penge til specielt pensionister med en svær økonomi, og det sikrer vi blandt andet nu, siger Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup.

Pengene er øremærket til at forbedre vilkårene for pensionister i forbindelse med finansloven for 2019, lyder det i medieaftalen.

- Regeringen er i gang med at lave en analyse af de problemer, der er for nogle pensionister. Pengene skal indgå i løsningen af de problemer, så man i sidste ende kan sikre, at pensionisterne kan få en bedre økonomi, siger Peter Skaarup, der endnu ikke kan sige præcis, hvordan det trecifrede millionbeløb skal bruges.

I hvor høj grad er den her pulje noget, som Dansk Folkeparti har trumfet igennem?

- Vi betragter det som en sejr, at man nu begynder at sætte penge af til, at pensionisterne kan få en bedre økonomi, siger han.

Socialdemokratiet vil gerne sætte penge af til ældre

Hos Folketingets største parti, Socialdemokratiet, slår man fast, at en besparelse på 20 procent i DR er alt for voldsom.

Men idéen om at øremærke penge til trængte pensionister får en lidt bedre modtagelse.

- Vi er enige i, at det er en god idé, at vi også tilgodeser pensionisterne, når vi laver en skattefinansiering af licensen. Det har vi isoleret set ikke noget imod, siger medieordfører Mogens Jensen og fortsætter:

- Vi har til gengæld noget imod, at der forsvinder 700 millioner kroner fra DR, der rundt regnet svarer til 4.000 timers danskproduceret tv og radio, som befolkningen ikke længere får adgang til.

Det går besparelserne i DR til

  • DR får i alt beskåret tyve procent af sit budget over de kommende fem år. Det svarer til cirka 773 millioner kroner.

  • 15 procentpoint af besparelserne skal bruges til at lægge licensen over på skatten. Det betyder, at danskerne skal betale mindre i licens - se hvad det betyder for dig her.

  • Tre procentpoint skal gå til en pulje, der skal forbedre vilkårene for pensionister.

  • De sidste to procentpoint tages med ind i medieforhandlingerne og lægges i en pulje til medieinitiativer.