Pensionister får tidoblet tandlægeregningen

Ældre Sagen er forargede over nye tandlægeregler, der sætter prisen for almindeligt kontrolbesøg gevaldigt op.

Hvis en folkepensionist uden anden indkomst vil til tandlæge mere end en gang om året, skal det store checkhæfte frem.

De nye tandlægetilskud-regler betyder nemlig, at prisen på tandlægebesøg nummer to stiger fra 46 kroner for et kontrolbesøg med tandrensning til 515 kroner, altså en stigning på 469 kroner.

Og det forarger Ældre Sagen, der kræver reglerne ændret.

Rammer svagt stillede ældre- Sundhedsministeren kan umuligt mene, at de her regler skal ramme svagt økonomisk stillede ældre hårdere end resten af befolkningen, siger Peter Schultz, konsulent i Ældre Sagen til DR Nyheder.

Tilskuddet til tandlægen er betinget af, at regionerne også betaler for tandlægebesøget. Og da de ikke længere gør det, stiger prisen for mere end et kontrolbesøg om året.

En af de pensionister, der nu tvivler på, at det bliver til mere end et kontrolbesøg, er Hartvig Rasmussen fra Vordingborg.

Slut med to besøg om året

Han har ingen anden indtægt end sin folkepension, og derfor får han indtil nu fået et såkaldt helbredstillæg fra kommunen, der betaler 85 procent af hans tandlægeregning.

- Det betyder jo, at man har råd til at gå ud og få ordnet sine tænder ud af den lille pension, som vi får jo - så han kan se hvis der er noget galt, siger Hartvig Rasmussen.

Og netop hyppige og billige kontrolbesøg for pensionister er ifølge hans tandlæge nødvendigt for at undgå dyre operationer.

- Nogle af dem lider af nedsat motorik i hænderne på grund af gigt og lignende - så de har svært ved at oprette den mundhygiejne, som gør at de ikke får huller, siger Hartvig Rasmussens tandlæge Lars P. Knudsen.

Kan få tilskud v. huller

Det er dog kun de almindelige kontrolbesøg, som pensionisterne ikke længere får tilskud til.

Hvis tandlægen opdager for eksempel tandkødsbetændelse eller begyndende huller i tænderne allerede ved første besøg, kan pensionisterne stadig komme forbi til en stærkt nedsat pris.

Møde med minister

Og netop dette får sundhedsministeren til forsvare prisstigningen.

- Alle, der har en tandsygdom eller er i risikozonen for at få en, vil fortsat få tilskud til de nødvendige kontrolbesøg. Men de penge, som i dag gives til folk med sunde tænder, vil vi fremover bruge på kræftpatienter, alkoholbehandling og initiativer, der mindsker uligheden, skriver sundhedsminister Astrid Krag i en mail til DR Nyheder.

Der er planlagt et møde mellem ministeren og Tandlægeforeningen den 15. august, og her oplyser ministeren, at det skal diskuteres, hvordan det også fremover kan sikres, at alle der fagligt set har behov for mere end en tandlægekontrol også får dem.

Facebook
Twitter