Pensionister: Rengøring hver tredje uge er uværdigt

Jeg gad nok se en politiker, der var tilfreds med at få gjort sit toilet rent hver tredje uge, siger pensionist fra Hjørring.

Der er stor forskel på, hvad ældre kan forvente af hjælp fra kommunen alt efter deres adresse.

For nylig fik Karen Margrethe Juel, der er pensionist og bor i Hjørring, en veninde til at vaske sit gulv i gangen, og selv om den kommunale rengøring havde været forbi få dagen inden, var det tiltrængt.

- Hun skiftede vandet tre gange, fordi det blev møgbeskidt, siger den 67-årige pensionist.

Karen Margrethe Juel bor i den kommune i landet, hvor de ældre får mindst hjælp til rengøring. Kun hver tredje uge kommer to rengøringsfolk fra kommunen og alt i alt har de et kvarter til at støvsuge, vaske gulvet, skifte sengetøj og hvad der ellers skal gøres.

Helt anderledes ser det ud i velhaverkommunen Gentofte, hvor 83-årige Annie Samsøe Jacobsen får mellem 30 og 45 minutters rengøringshjælp om ugen.

Store forskelle

Forskellene i servicen, de to pensionister får, er ikke enestående.

En undersøgelse af rengørings- og madordninger i landets kommuner, som Ældre Sagen har lavet, og 21 Søndag efterfølgende har fået bekræftet hos 86 kommuner, viser stor forskel på, hvilken hjælp ældre kan få fra kommunen.

Undersøgelsen viser, at de ældre hjemmehjælpsmodtagere i 65 danske kommuner som udgangspunkt kan få rengøring hver anden ugen, mens ældre i 20 kommuner får gjort rent hver tredje uge. I Gentofte er det hver uge.

Når det kommer til mad til de ældre, er der også store kommunale forskelle. Her kan de ældre i nogle kommuner vælge mellem at få bragt varm mad til døren hver dag eller få vakuumpakket mad til opvarmning bragt ud en eller flere gange om ugen.

I andre kommuner er der kun tilbud om vakuumpakket mad, der bringes ud en gang om ugen.

Karen Margrethe Juel er pensioneret socialpædagog, men lider af diabetes, en alvorlig ryglidelse og kronisk træthedssyndrom, som på 10. år gør hende afhængig af ældreplejen. Hun undrer sig over de store forskelle i kommunernes tilbud.

- Jeg kan ikke forstå, at der i et lille land, som Danmark trods alt er, kan være så stor forskel. Hvad har de gjort i Gentofte, som vi ikke kan gøre her?, siger hun.

- Man snakker så meget om værdighed i ældreplejen (...) men der er ingen værdighed i at få gjort rent hver tredje uge.

- Jeg gad nok se politikere, der kunne acceptere at hans eller hendes hjem kun blev gjort rent hver tredje uge. At deres toilet bliver gjort rent hver tredje uge. Det tror jeg ikke, at de ville kunne leve med, lige så lidt som vi kan leve med det, men vi er nødt til det, siger hun.

Uværdigt

I Gentofte siger pensionist Annie Samsøe Jacobsen, at det betyder "uendelig meget" for hende, at der kommer rengøringshjælp hver uge, og for hende ville det ikke være tilfredsstillende kun at få gjort rent hver tredje uge.

- Det er uværdigt. Det synes jeg, siger hun.

- Jeg ville faktisk være ked af det og føle, at der ikke rigtig blev taget hånd om os ældre, for det er jo ikke rart at leve i tre uger uden af få gjort rent derhjemme synes jeg.

For Annie Samsøe Jacobsen er det ugentlige rengøringsbesøg også med til at give en mere tryg hverdag, fordi der bliver holdt øje med, hvordan hun har det.

sb