Pensionistpar betaler 46.231 kroner i ejendomsskat: Vi skal jo også leve

Hanne og Steen Lorenzen har en villa i København, hvor man i gennemsnit betaler den største del af indkomsten i ejendomsskat. Det presser økonomien.

Steen og Hanne Lorenzen har boet i samme hus i 23 år, men de seneste år er økonomien blevet strammere og strammere. (Foto: Nis Kielgast)

I københavnerbydelen Vanløse bor pensionist-ægteparret Steen og Hanne Lorenzen i en ældre gul bungalow på 100 kvadratmeter med udsigt til etagebyggeri i baghaven. Der har de boet de sidste 23 år, og de er glade for det. Men de seneste år er økonomien blevet strammere og strammere, ikke mindst på grund af ejendomsskat.

Parret betaler årligt 46.231 kroner i ejendomsskat ud af en samlet pensionsindkomst efter skat på 384.000.

- Det føles temmelig alvorligt, da vi jo også skal leve. Vi skal jo også både betale vand, el og transport. Så det føles altså lige lovlig meget, og hvis det stiger mere, kan det måske ende med, at vi må gå fra hus og hjem, siger Steen Lorenzen.

Stor forskel på ejendomsskat

I kvarteret er ægteparret ikke alene om at bruge en stor del af indkomsten på ejendomsskatter.

En ny opgørelse fra Skatteministeriet viser, at København er den kommune i landet, hvor villaejere bruger den største del af indtægten på at betale skat for deres hus.

Gennemsnitligt betaler københavnerne 5,3 procent af indkomsten før skat. Det er tre og en halv gange så stor en andel som i de kommuner, hvor skatten er lavest.

- Jeg synes, det er noget svineri - simpelthen. For min ejendom er ikke de penge værd, og på de sidste 10 år er skatten fordoblet, siger Steen Lorenzen, der også er bestyrelsesmedlem i Fællesforeningen af grundejerforeninger i København.

Som bestyrelsesmedlem hører han ofte fra andre boligejere fra hovedstaden, der over årene har fået sværere ved at betale deres skat.

Vil ikke skylde penge til kommunen

Den høje skat betyder dog ikke nødvendigvis, at ægteparret er tvunget til at flytte lige med det samme. Som pensionister har de mulighed for at indefryse ejendomsskatterne, så de først skal betales, når huset bliver solgt.

Ordningen kræver dog, at man har minimum fem procents friværdi i ejendommen.

Men selvom ægteparret har friværdi, er det ikke en løsning for Steen Lorenzen:

- Jeg bryder mig ikke om at skulle skylde noget, når jeg engang dør. Vi har to børn, og de skal også arve noget. Hvis vi lever længe, og det håber jeg vi gør, så ender det jo med at vi skylder kommunen alt det, vi har sparet op, siger han.

https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1050842844966239

Facebook
Twitter