Pernille fik en depression som 16-årig: Jeg havde bare lyst til at forsvinde

Siden år 2000 er andelen af unge i alderen 15 til 19 år, som har fået diagnosen depression, tredoblet, lyder det fra forskere bag nyt forskningsprojekt.

Da hun havde det værst, sad hun bare på sit værelse.

- Der var dårlige dage og så var der dage, hvor det var det rene helvede.

Pernille Bolander sidder og kigger i sin dagbog i studielejligheden i Aarhus. En dagbog, hun skrev flittigt i, da hun som teenager fik diagnosen depression.

- Indeni mig havde jeg det sådan, at jeg aldrig nogensinde ville blive glad, fortæller hun og fortsætter:

- Der var også bare en lyst til at forsvinde. En lyst til aldrig at have været her. Jeg tænkte at det ikke ville gøre nogen forskel, hvis jeg forsvandt.

Hun gik i 10.klasse, da hun fik stillet diagnosen.

- Det var et lorteår. Det var helt forfærdeligt, fortæller Pernille Bolander, der i dag er 25 år.

Fik en folder til forældremødet

Selv om det ligger næsten ni år tilbage, så husker hun tydeligt den dag, det gik op for hende, at hun havde en depression. Sammen med sine forældre skulle hun til forældrekonsultation på skolen.

- Jeg regnede med, at jeg virkelig ville få skældud, siger hun og fortæller, at hun ikke var særligt velfungerende i skolen.

Men den dengang 16-årige pige fik ikke skældud.

- Det viser sig, at mine forældre og lærer havde haft nogle møder, som jeg ikke kendte til, hvor de havde snakket om, at jeg skiftede meget imellem nogle gange at være nærværende og andre gange vred, hysterisk og irriterende, siger hun.

Med til mødet havde de derfor nogle foldere fra apoteket om depression, som de rakte Pernille Bolander. Og da hun læste en af de første linjer, var hun ikke i tvivl.

Pernille Bolander sidder på sit værelse i studielejligheden i Aarhus. (© dr)

- Det var en mand, der beskrev en depression som, at man aldrig mere skulle live glad, fortæller hun.

- Jeg brød fuldstændig sammen. Men det var ogå en kæmpe forløsning at finde ud af, at andre også havde det sådan.

Dagen efter tog Pernille Bolander og hendes mor til lægen, hvor hun fik stillet diagnosen depression. Hun begyndte på antidepressiv medicin, der efter tre ugers tid begyndte at hjælpe, fortæller Pernille Bolander.

Flere og flere unge får depression

Pernille Bolander er langt fra den eneste, der som teenager har fået stillet diagnosen depression.

Fra 2000 til 2013 er andelen af unge i alderen 15 til 19 år, som er blevet udskrevet fra en psykiatrisk klinik med en depressionsdiagnose, tredoblet.

Det viser et nyt forskningsprojekt fra Rigshospitalet. Selvom tallene går fire år bagud, er der god grund til at antage, at billedet formentlig er det samme i dag, da salget af antidepressiv medicin i 2016 lå på samme høje niveau, lyder det fra forskerne bag.

- Det er bekymrende, og det er et problem, at så mange unge mennesker oplever symptomer, som er forenelige med depression, siger professor i psykiatri Lars Vedel Kessing, der har arbejdet med forskningsprojektet.

(Artiklen fortsætter under grafikken)

Mindre tabu og øget pres

Forskerne ved ikke, hvorfor flere unge får en depressionsdiagnose. Men Lars Vedel Kessing peger på, at der kan være flere årsager til det. Den ene kan være, at det er blevet mindre tabubelagt at søge om hjælp, siger han.

- Den anden er, at de i højere grad føler sig udsatte. De oplever større krav og mere stress, som kan resultere i depression, siger han, men understreger, at det er gisninger, og at forskningen ikke har undersøgt årsagerne.

Hos foreningen Bedre Psykiatri mener man også, at det skyldes et pres, som de unge oplever.

- De unge er meget pressede i deres hverdag. Der er rigtig mange krav til dem. Der er eksamener og krav: Hvordan skal jeg være, hvordan skal jeg klare mig, hvordan skal jeg se ud, har jeg venner nok, er jeg alene, kan jeg stifte en familie på et tidspunkt?, siger landsformand i Bedre Psykiatri, Birgit Elgaard.

Depressionen er ikke helt væk

Pernille Bolander ved ikke, hvorfor hun udviklede en depression. Men da hun var helt ung teenager fik hendes far konstateret kræft. Og det kan have været den udløsende faktor, mener hun selv.

- Det var der, jeg begyndte at mærke verden som et uretfærdigt sted. Men jeg blev jo også teenager deromkring, så det er svært at sige, uddyber hun.

I dag læser Pernille Bolander historie på universitetet. Og selv om hun har fået det meget bedre, spøger depressionen stadig.

- Jeg er mere i balance nu, men depressionen er der stadig, det er jeg slet ikke i tvivl om, fortæller hun.

Der er derfor stadig et stykke vej til, at hun helt kan undvære medicinen.

- Det er som om, at depressionen er vokset lidt med mig, og nu lever vi bare sammen. Jeg håber, at den på et tidspunkt forsvinder helt, men lige nu er den i hvert fald ikke helt væk.

- Men det er mere de sørgelige rester af den. Håber jeg, tilføjer Pernille Bolander.

Facebook
Twitter