Person med mæslinger kan have smittet andre i venteværelse i Nordsjælland

Personer, der har opholdt sig i venteværelset med den smittede, vil blive kontaktet direkte.

Mæslingevira set helt tæt på. (© KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY)

En voksen person, som er smittet med mæslinger, kan have smittet andre i venteværelset hos egen læge.

Det skriver Styrelsen for Patientsikkerhed i en pressemeddelelse.

Da mæslinger er meget smitsomt, vil styrelsen tage kontakt til personer, der har siddet i venteværelse med den smittede. De vil få tilbud om relevant behandling.

Den smittede har ikke fået vaccine mod mæslinger og har heller ikke haft mæslinger som barn.

Ifølge overlæge Hanne Borch-Christensen har mange født før 1987 ikke fået vaccinen.

- Mæslinger er først indført i børnevaccinationsprogrammet i 1987. Derfor er en stor andel af befolkningen født før det tidspunkt ikke vaccineret mod mæslinger. De fleste af dem har haft sygdommen, men de, der ikke har, kan risikere at blive smittet.

Mød ikke uanmeldt op

Både børn og voksne kan blive meget syge af mæslinger, men det er muligt at få vaccinen gratis, påpeger Hanne Borch-Christensen.

- Fra 1. april 2018 har det været gratis for alle at blive vaccineret mod mæslinger, og man kan få vaccinen hos egen læge. Så for voksne, der ikke har haft sygdommen, er det en rigtig god idé at få vaccinen.

Ifølge overlægen kan man risikere alvorlige komplikationer såsom mellemørebetændelse, lungebetændelse eller hjernehindebetændelse.

Man skal derfor ringe til sin læge, hvis man har symptomer på mæslinger, og man ikke er vaccineret eller har haft sygdommen.

Men man skal ikke møde op uanmeldt hos sin læge, da det er meget smitsomt, og derfor kan man - som i tilfældet her - smitte andre i venteværelset.

- Alle, der har været i venteværelset samtidig med den smittede person, vil blive kontaktet af deres læge. Så hvis man ikke får en henvendelse, skal man ikke være bekymret, siger Hanne Borch-Christensen.

Det er ikke oplyst, hvor mange det drejer sig om.

Det er ikke første gang i år, at en person smittet med mæslinger, kan have smittet andre i et venteværelse. Den 4. februar var en smittet person dukket op i venteværelset ved lægevagten i Odense ved Odense Universitetshospital.

Her blev omkring 30 patienter kontaktet.