Personale kritiserer minister for at sende børn i fængsel

Ansatte i fængslerne kalder det for dårligt, at børn havner i fængsel og mener, at velfærdsministeren svigter sit ansvar.

Indvandrerbørn med ADHD bliver ofte ikke opdaget, før de ender på lukkede sociale institutioner (modelfoto). (Foto: duchesssa © stock.xchange)

Det skader børn at komme i fængsel, mener både det uniformerede og civile fængselspersonale. Derfor må velfærdsminister Karen Jespersen handle nu.

Det siger Dansk Fængselsforbund og Kriminalforsorgsforeningen til dr.dk/nyheder.

- Det er skandaløst. Velfærdsministeren svigter sit ansvar. Man har i årevis lovet at følge området tæt og tilvejebringe det nødvendige antal pladser - alligevel halter vi ubehjælpeligt efter, siger John Hatting, formand for Kriminalforsorgsforeningen, der er fagforening for alt ikke-uniformeret personale i fængslerne, til dr.dk/nyheder.

Unversiteter i kriminalitet

Sidste år røg rekordmange kriminelle børn i fængsel, fordi der ikke var på plads på de sikrede institutioner. I alt sad 243 børn i fængsel i kortere eller længer tid, og det er 50 procent flere end året før.

John hatting mener, at det er en meget uheldig cocktail at smide kriminelle børn i fængsel. I forvejen ryger mange unge tilbage i kriminalitet, når de har afsonet deres straf, og som han siger:

- Fængslerne fungerer som et universitet i kriminalitet. Derfor skal vi for alt i verden undgå, at børn havner i fængslerne, siger han til dr.dk/nyheder.

Behandles som andre indsatte

Kriminalforsorgsforeningen får opbakning fra Dansk Fængselsforbund, der er fagforening for fængselsfunktionærerne. Formand Kim Østerbye kalder det "for dårligt", at ministeren og regionerne ikke sørger for, at der er pladser nok i de sikrede institutioner. I fængslerne bør de unge under 18 år i hvert fald ikke sidde, mener Kim Østerbye.

- Vi er ikke gearet til dem. Langt hen ad vejen bliver de behandlet som alle andre indsatte, fordi der ikke er ressourcer. Vi kan ikke holde til at have dem siddende, siger formanden for Dansk fængselsforbund til dr.dk/nyheder.

Han fortæller, at der ikke er tilstrækkeligt med uddannet personale i fængslerne til at tage vare på de unge. De kræver nemlig noget særligt, fortæller han.

Tossede af isolation

De må ikke være sammen med voksne kriminelle uden opsyn, men isolation er på den anden side ingenlunde svaret.

- Det bliver de kun mere tossede i hovederne af. Ingen har godt af at sidde i isolation, forklarer Kim Østerbye til dr.dk/nyheder.

Ifølge John Hatting fra Kriminalforsorgsforeningen er det hovedløst af de ansvarlige politikere at smide børn i fængsel med den undskyldning, at der er pladsproblemer på de sikrede institutioner.

barnet skal også videre

- Ifølge FN's Børnekonvention skal myndighederne ikke bar tage hensyn til barnets tarv. De har også en resocialiserende opgave, så de kan begå sig i samfundet igen., siger John Hatting

Derfor mener han, at regeringen og velfærdsminister Karen Jespersen må sikre de nødvendige pladser med det samme. De kriminelle børn er nemlig selv uhyre udsatte socialt.

- Det betyder åbenbart ikke noget for regeringen. Der er en ligegyldighed over for dem, der er kommet skævt på vej. Karen Jespersen må tage ansvar.

Kun halvt på vej

Ifølge Danske Regioner er der 15 nye sikrede pladser på vej, men både regionerne og Kriminalforsorgsforeningen mener, at behovet er større

- Der skal være en buffer-kapacitet. Og 15 pladser er kun halvt på vej, mener John Hatting.

Dr.dk/nyheder har igen mandag forsøgt at få en kommentar fra velfærdsminister Karen Jespersen, men det er endnu ikke lykkes at få en kommentar fra ministeren.