Personalemangel lukkede sygehusafdeling: Efter nye tiltag vælter det ind med ansøgere

Masser af medbestemmelse har lokket sundhedspersonale til nordjysk hospital.

På det nordjyske hospital er den sundhedsfaglige direktør lettet over, at de nu kan give patienterne en endnu bedre behandling. (© Foto: Region Nordjylland)

Efteråret med snot i næserne og kriller i halsen er på vej.

Det betyder ofte travlt på hospitalernes lungeafdelinger, men i knapt et år har der ikke været en afdeling dedikeret til lungelidelser på hospitalet i Hjørring.

Den måtte lukke i efteråret 2022 efter for store huller i vagtplanen.

Nu genåbnes en afdeling dedikeret til lungemedicinsk behandling på Regionshospitalet i Hjørring.

Det er dermed slut med en periode, hvor patienter med lungelidelser måtte blive behandlet på andre afdelinger af hospitalet.

En positiv og vigtig nyhed for alle dem, der har brug for behandlingen, siger sygeplejefaglig direktør, Charlotte Fuglesang.

- Jeg er rigtig lettet og positiv over det. I den her branche er midlertidige løsninger på andre afdelinger langt fra optimalt, siger Charlotte Fuglesang.

Charlotte Fuglesang fra Regionshospitalet Nordjylland i Hjørring. (Foto: © Fotograf Lene Pedersen, Lene Pedersen)

Èn afdeling er bedre

De mange patienter har ikke stået uden behandling i det år, hvor der ikke har været et specificeret lungemedicinsk tilbud på hospitalet, men det glæder alligevel chefsygeplejerske, at de igen kan lave en samlet afdeling.

- Det er vigtigt, at vi kan samle dem, så vi kan give patienterne den bedste behandling. På den måde har vi folk, der er specialiseret på området og har erfaringen samlet, siger Trine Søndergaard, der er chefsygeplejerske på den nye medicinske afdeling på Regionshospital Nordjylland.

Og det er da ikke kun den faktiske behandling, men også de fysiske rammer omkring lungebehandlingen, der forbedres med åbningen af den nye afdeling.

- I den seneste periode har vi og lungepatienterne "rykket sammen i bussen", men nu kan vi igen få den plads, der er behov for, siger Charlotte Fuglesang og fortsætter:

- Der bliver mere luft om patienterne, og de skal ikke ligge på gangene, selvom der er for mange patienter på afdelingen.

’Mange vil gerne være med til at starte noget nyt op’

Den nye afdeling, der endnu ikke har fået et navn, åbner den 3. oktober, og de første sygeplejersker er allerede blevet ansat.

Det er de blevet efter hospitalet i Hjørring har modtaget masser af ansøgninger - på trods af at afdelingen ikke kunne rekruttere nok personale for blot et år siden.

De mange ansøgere er kommet efter en lang periode, hvor den nye afdeling har forsøgt at lokke folk til med muligheden for at få en samtale uden en ansøgning samt at være med til at starte noget nyt op.

- Der er mange, der gerne vil have indflydelse og være med til at forme deres kommende afdeling og arbejdsplads, siger Charlotte Fuglesang.

Tidligere kunne sengeafsnittet på lungemedicinsk afdeling være et hårdt sted for personalet, hvor patienterne krævede meget af de ansatte.

Det bliver den nye afdeling muligvis også, men alligevel tror de på hospitalet i Hjørring, at de mange muligheder for indflydelser har vægtet højere og lokket personale til.

- Vi skal skabe den her nye afdeling sammen. Alt fra værdigrundlag til arbejdstidsplanlægning og den generelle kultur kan de nye ansatte have indflydelse på, siger chefsygeplejerske Trine Søndergaard.

De eftertragtede stillinger på den nye afdeling er blevet søgt af alt fra psykiatriansatte, erfarne medarbejdere fra andre hospitaler og nyuddannede sygeplejersker.

De mange ansøgere skal jo komme et sted fra

Når et hospital har held med en storstilet rekruttering, må disse mange jobsøgende komme fra det ene eller det andet sted, for der er ikke kommet flere sygeplejersker over de seneste år, viser tal fra Kommunernes- og Regionernes Løndatakontor.

Fra maj 2021 til maj 2022 faldt antallet af ansatte sygeplejersker i regionerne med næsten 2500.

Og derfor er Regionshospitalet Nordjylland også meget opmærksomme på ikke at tømme en hel afdeling og gøre ondt værre for deres kollegaer på andre hospitaler.

- Vi gør, hvad vi kan, for ikke at stjæle fra hinanden, og tager eksempelvis ikke fire sygeplejersker fra samme afdeling, siger Trine Søndergaard.

Den nye afdeling vil i første omgang åbne med ni senge og fire sygeplejersker, men mere sundhedspersonale er allerede rekrutteret, så Regionshospitalet vil løbende udvide den nye afdeling for lungesygdomme.