Personangreb skader dansk lovgivning

Morten Kjærum, tidligere direktør for Center for Menneskerettigheder, mener, at politikernes personfikserede kritik af eksperter dræber debatten og skaber mangelfuld lovgivning.

Chef for EU's Agentur for Fundamentale Rettigheder (Foto: Jens Nørgaard Larsen © Scanpix)

Når politikere kritiserer fageksperter på et personligt plan, som det nu er tilfældet med Pia Kjærsgaards kritik af EU-retsekspert Marlene Wind, så bider det i sidste ende politikerne i halen.

Den personlige kritik dæmper eksperternes lyst til at blande sig i debatten med faglige argumenter, og derfor kommer politikerne til at lave mangelfuld lovgivning.

Sådan lyder erfaringen fra Morten Kjærum, der i sin tid som direktør for Center for Menneskerettigheder blev kritiseret hårdt af Dansk Folkeparti for sine evner til at lede centeret.

- Det, at man gik efter manden i stedet for efter bolden og ikke gik ind i en substansdiskussion om de emner, det drejede sig om, gjorde jo altså, at man senere hen har fået kritik fra en lang række steder, som har været med til at tegne et billede af Danmark udadtil, siger Morten Kjærum der i dag er chef for EU's Agentur for Fundamentale Rettigheder.

Kan vælte ministre

Morten Kjærum peger specifikt på, at sagen om de statsløse palæstinensere, der endte med at koste Birthe Rønn Hornbech posten som integrationsminister i marts i år, kunne være undgået, hvis man havde lyttet til de faglige vurderinger fra Morten Kjærum og Institut for menneskerettigheder og ikke affejet dem med personkritik.

- Vi skrev allerede i 2006 et notat til ministeren om den her sag og udtrykte vores store betænkeligheder, forklarer Morten Kjærum der gjorde opmærksom på, at den danske stats behandling af de statsløse palæstinensere var i strid med FN's konvention om statsløse.

Efter at VKO-flertallet overtog magten i 2001 krævede Dansk Folkeparti Center for Menneskerettigheder lukket, og kritiserede specifikt direktør Morten Kjærum, for at stå i vejen for de ønskede stramninger af flygtninge-, indvandrepolitikken.

Centeret blev i 2002 lagt sammen med en række andre institutioner og hed herefter Institut for Menneskerettigheder, hvor Morten Kjærum fortsatte som chef indtil 2008.

FacebookTwitter