To personer mistænkt for CPR-hackerangreb

En svensker og en dansker er mistænkt for et hackerangreb mod politiets kørekortregister.

Det er den 28-årige svenske medstifter af The Pirate Bay, Gottfrid Svartholm Warg, som Rigspolitiet mistænker for et hackerangreb på politiets registre. (© DR)

En svensk og en dansk hacker er mistænkt for at have skaffet sig adgang til blandt andet danske CPR-numre og virksomhedsnumre. Det oplyser politiet i en pressemeddelelse.

Svenskeren hedder Gottfrid Svartholm Warg og var en af medstifterne af fildelingstjenesten The Pirate Bay. De to mistænkte fik adgang ved at hacke sig ind hos CSC, der er politiets it-leverandør og som opbevarer flere af politiets registre.

- Foreløbigt har vi ikke oplysninger, der indikerer, at den mistænkte har formået at benytte de oplysninger, som han uretmæssigt har skaffet sig adgang til. Men vi ser med stor alvor på sagen og samarbejder med de svenske politimyndigheder i vores efterforskning, siger politiinspektør Jørgen Skov, leder af Efterforskningsenheden, Københavns Politi.

Svensk hacker kræves udleveret

Politiet bekræfter, at de mistænker den 28-årig svensker Gottfrid Svartholm Warg for hackerangrebet og kræver ham udleveret, da han i øjeblikket sidder fængslet for et hackerangreb mod Logica og Nordea, og derfor kræver dansk politi ham nu udleveret.

Der ventes at falde dom i Gottfrid Svartholm Wargs verserende hackersag den 14. juni, hvorefter det den 17. juni afgøres, om Gottfrid Svartholm Warg bliver udleveret til Danmark.

Under efterforskningen af den svenske mand fandt Københavns Politi desuden frem til en dansk hacker, som kan have deltaget i angrebet mod CSC. Hans opholdsadresser er blevet ransaget, og manden bliver senere i dag fremstillet i et grundlovsforhør.

Anholdt i Cambodja

Gottfrid Svartholm Warg er tidligere idømt et års fængsel for at opfordre til brud på rettigheder med fildelingstjenesten The Pirate Bay. Det skete den 17. april 2009, hvor Gottfrid Svartholm Warg, der på nettet også går under navnet 'Anakata', desuden blev dømt til at betale en bøde på cirka 24 mio. danske kroner. Bøden skulle dog deles med tre medsammensvorne i form af landsmændene Peter Sunde, Fredrik Neij og Carl Lundström.

Først den 30. august 2012 blev Gottfrid Svartholm Warg dog anholdt. Det skete på Cambodja, hvor han i længere tid havde opholdt sig. Efterfølgende blev han udleveret til Sverige for at afsone sin fængselsdom, og han sidder stadig fængslet i dag, mens der kører en retssag mod ham for et hackerangreb på Nordea og på Logica, der blandt andet håndterer it for de svenske skattemyndigheder.

FacebookTwitter