Personerne bag John Hitler-sjov er dybt overraskede over spredning

Personerne bag henholdsvis en Facebook-side og et musiknummer havde ikke regnet med så voldsom viral effekt.

En Facebook-side, der gør grin med John Hitler-sagen, har fået mere end 56.000 fans. Stifterne bag, der har modtaget flere trusler og vil være anonyme, startede siden som en intern joke. (© Screenshot fra Facebook.com)

Historien om den 12-årige Benjamin, der svarede "John Hitler" i en quiz på DR Ultra, har spredt sig heftigt på sociale medier.

Det første videoklip fik mere end 130.000 visninger på Youtube, inden DR fik videotjenesten til at fjerne klippet på grund af overskridelse af rettighederne, og ifølge Jørgen Riber Christensen, der i flere år har forsket i virale videoer, er det en pæn spredning.

- Det er meget efter danske forhold, men der kan også lægge en del nysgerrighed bag, så det er ikke sikkert, at klippet og humoren falder i alles smag. Sammenlignet med internationale virale videoer er det dog nul og niks, siger Jørgen Riber Christensen, der er lektor i digital æstetik på Institut for Kommunikation ved Aalborg Universitet.

Det, der startede som selve videoklippet fra programmet "Fredagsdysten", blev hurtigt også til et onlinespil, forskellige sange samt et hav af videoer af alt fra drenge, der danser til John Hitler-sangen, til berømte filmklip, hvor lyden af Benjamin, der siger "John Hitler", er lagt ind over lydsporet.

56.000 på Facebook-side

På Facebook er der lavet flere fansider med navnet John Hitler, og de to største har henholdsvis 27.000 og 56.000 fans i skrivende stund. Stifterne af den største af dem ønsker ikke at oplyse deres identitet på grund af de trusler, de har modtaget, men de skriver i en besked til dr.dk, at det er kommet bag på dem, hvor stort det er blevet.

- Vi er meget overraskede over, at der er så mange, der synes godt om siden. Vi havde slet ikke regnet med det. Det var bare en intern joke mellem nogle venner, og vi tænkte slet ikke over at andre folk ville synes godt om det, skriver de to stiftere.

På Facebook-siden sender de videoer ud, som andre har lavet om John Hitler, men der er også opdateringer om et John Hitler-spil og en sang om John Hitler.

John Hitler-sang gik til tops

Manden bag sangen, musikproducer Jacob Simonsen, er også overrasket over, hvor meget det hele spredte sig, og hans sang blev også lynhurtigt et hit på iTunes.

- Jeg lagde først en kort musikbid ud på min Instagram-profil, og et par timer senere havde flere tusinde reageret på det. Derfor lavede jeg et helt nummer ud af det og lagde det op på blandt andet iTunes, og 48 timer senere lå sangen nummer et på hitlisterne derinde, siger Jacob Simonsen til dr.dk.

Giver pengene til Benjamin

Efter dialog med Danmarks Radio valgte Jacob Simonsen at fjerne sangen fra iTunes igen, og han er ked af, hvis han har bidraget til mobning.

- Jeg sagde med det samme til DR, at jeg ville tage nummeret ned og give pengene til drengen. Det var slet ikke min intention, at det skulle gå så langt, så det havde jeg intet problem med - jeg var bare overrasket over, at det blev så populært, siger Jacob Simonsen, der nu kan sende de penge, han tjente på sangen på iTunes, videre til den 12-årige Benjamin.

- Efter to dage havde den indtjent 630 kroner, og det er nok steget lidt nu, men det er ikke noget vanvittigt beløb. Formentlig et par tusinde kroner i alt, som jeg giver til Benjamin, siger Jacob Simonsen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter