Pesticid-stramning splitter bi-eksperter: Gør det egentlig en forskel?

Eksperterne er dog enige om, at der skal gøres mere for bierne end at forbyde et insektmiddel.

I 2016 slog FN alarm, fordi antallet af bier og andre insekter er faldende på verdensplan. Nu prøver regeringen at forbyde omdiskuteret stof. (Foto: Morten Dueholm © Scanpix)

Får det reelt betydning, at regeringen nu vil stramme reglerne for brugen af det omdiskuterede stof neonikotinoider for at hjælpe de trængte bier i den danske natur?

Det afhænger lidt af, hvem du spørger.

På Københavns Universitet sidder biolog Hans Henrik Bruun - han mener ikke, at et stop for brugen af stoffet får en nævneværdig effekt.

- Det vil gøre en relativt lille forskel. Det kan godt gøre en forskel i havecentre, hvor man fremavler planter til folks haver. I de planter kommer der bier, så der vil det gøre en forskel. Men ude på roemarkerne og golfbanerne vil det gøre en meget lille forskel, siger han.

På Aarhus Universitet sidder seniorforsker Beate Strandberg - hun mener, at en udfasning af neonikotinoider kan vise sig at få en god effekt.

- Det vil have en gavnlig effekt at udfase det her insektmiddel. Det er en af de brikker, der skal til, for at bierne får det bedre, og for den sags skyld også andre insekter, siger hun.

- Hvis en bi eksempelvis udelukkende søger føde i rapsmarker, som er behandlet med det her stof, så får de en høj dosis. På andre tider af året vil doserne være mindre. Men det er et stof, der selv i mindre doser har en effekt på eksempelvis biernes orienteringsevne, siger Beate Strandberg.

Går imod egen styrelse

Neonikotinoider er allerede forbudt til udendørs brug herhjemme og i resten af EU, men der findes en række dispensationsmuligheder, som regeringen nu vil have udfaset.

Ifølge regeringen skal der ikke længere kunne gives dispensation, så stoffet kan blive brugt på golfbaner, i potteplaner på gartnerier - og så skal roebranchen det næste år finde et alternativ, der kan erstatte det.

Men ifølge Miljøstyrelsens vurdering udgør den nuværende anvendelse af neonikotinoider herhjemme reelt ikke nogen risiko for bier.

Herunder kan du se, hvad du selv kan gøre for bierne:

Miljøminister Lea Wermelin (S) står dog fast på, at en udfasning af stoffet giver god mening.

- Vi sætter ind, fordi vi ikke vil have de midler, som er skadelige for vores bestøvere i Danmark. Og nu er der fundet et alternativ, som roebranchen kan prøve af. Og det er klart, vi skal da hele tiden arbejde for, at vi bruger færrest mulige sprøjtemidler, som belaster vores natur og miljø, siger miljøminsteren.

Blomster og mad

Spørger man eksperterne, er der andre værktøjer, der vil have langt større effekt end at forbyde et insektmiddel.

- Problemet er primært mangel på levesteder. Det handler om mad og blomster. De skal have flere steder, hvor de kan have deres reder. Det er ikke så meget måder, de kan dø på.

- Hvis der ikke er nogen levemåder, så er dødsmåderne ikke så interessante. Vi skal kigge meget mere i retning af levesteder og mad, siger Hans Henrik Bruun.

Beate Strandberg påpeger, at det er et særligt dansk problem, at vi omlægger vores landbrugsjord så meget, som vi gør.

- Det er et problem for bierne, at vi omlægger omkring 95 procent af vores landbrugsjord. Det bliver de forstyrrede af, for det er typisk i jorden, de har deres reder. Det er faktisk kun Bangladesh, der omlægger jorden mere end os, siger seniorforskeren.