Pesticider i hver fjerde vandsværksboring

Hver fjerde danske vandværksboring indeholder rester af pesticider, viser en ny rapport om det danske grundvand fra forskningsinstitutionen Geus.

Pesticiderester i hver fjerde vandboring (Foto: Nikolai Linares © Scanpix)

Hver fjerde danske vandværksboring indeholder rester af pesticider. Det viser en ny rapport om det danske grundvand fra forskningsinstitutionen Geus, skriver Ingeniøren.

Undersøgelsen dokumenterer, at forekomsten af pesticider i drikkevandet er stigende, selv om Danmark de seneste 20 år har forbudt mange pesticider og begrænset anvendelsen af andre.

Ikke flere steder at bore

Ifølge rapporten indeholdt 24,5 procent af de boringer, som vandværkerne analyserede i 2010, rester af sprøjtegifte. I 2009 var det blot 19 procent.

Konsulent Claus Vangsgaard fra vandværksorganisationen Danva påpeger, at vandværkerne tidligere kunne tage forurenede boringer ud af drift, både fordi der var andre områder at bore i, og fordi danskernes vandforbrug faldt. Nu er vandforbruget stagneret, og de oplagte brønde er der boret i.

Pesticideproblemet forværret

I de fleste tilfælde er vandværksvandet ikke forurenet over grænseværdien på 0,1 mikrogram pr. liter, men knap hver 20. vandboring – 4,5 procent – har højere koncentrationer af pesticidrester.

Facebook
Twitter