PET advarer danske landmænd

Politiets Efterretningstjeneste beder landmænd holde deres kunstgødning bag lås og slå. Selv en lille mængde kan sprænge en HT-bus i luften.

Traktor, landbrug, gård, John Deere (Foto: Asger Ellekrog)

Politiets Efterretningstjeneste (PET) advarer danske landmænd om, hvordan de sikrer og opbevarer deres kunstgødning bedst muligt.

Det sker efter terrorangrebet i Oslo, hvor Anders Behring Breivik havde held til at oprette et proformafirma og bestille seks tons kunstgødning, som han konstruerede en kraftig bombe ud af.

Både Videnscentret for Landbrug, der har masser af kontakter i landbruget, og landets største foderstofvirksomhed Dansk Landbrugs Grovvareselskab (DLG), er blevet bedt om at indskærpe anbefalingerne over for de danske landmænd.

Små mængder kunstgødning er nok

De konkrete anbefalinger lyder blandt andet, at landmændene skal opbevare deres gødning i et aflåst område, regelmæssigt kontrollere beholdningen af gødningen og være opmærksom på tegn på tyveri.

PET ønsker af operative hensyn ikke at kommentere omstændighederne omkring deres indskærpelse af reglerne for de danske landmænd. De sendte en lignende advarsel ud i 2008, og årsagen er, at selv små mængder kunstgødning kan skabe kraftige bomber.

I 2006 foretog Beredskabsstyrelsen en prøvesprængning med otte kilo kunstgødning blandet op med aluminiumspulver. Sprængladningen blev placeret under en HT-bus, som på en video kan ses eksplodere i stumper og stykker.

Bomben i Oslo anslås at have været på ca. 900 kilo.

Skal holde et vågent øje

Koncerndirektør i DLG, Lars Johansen, at PET har bedt virksomheden sende anbefalingerne ud sammen med enhver ordre af ammoniumnitratholdig kunstgødning.

-Hvis der er noget, der ser suspekt ud, og nogen bestiller store mængder i forhold til et lille areal, forsøger vi at holde øje med det. Men endnu har vi ikke konstateret nogle tilfælde, der giver grund til mistanke, siger Lars Johansen.

Potentiel trussel

I 2007 forhindrede PET et terrorangreb i den såkaldte Vollsmose-sag, hvor man fandt kunstgødning med ammoniumnitrat. Året efter strammede regeringen reglerne for køb af kunstgødning, så privatpersoner ikke kan købe den form for kunstgødning, der bruges til at lave sprængstof.

Det betyder, at landmændenes beholdning af kunstgødning ifølge PET er interessant for eksempelvis potentielle terrorister. Men landmændene selv har aldrig oplevet, at nogen skulle være ude efter deres gødningm, siger Leif Knudsen, chefkonsulent i Videnscenter for Landbrug.

Facebook
Twitter