PET anholder seks i terrorsag: Mistænkes for at have støttet Islamisk Stat

Fem ud af de seks anholdte bliver senere tirsdag fremstillet i et grundlovsforhør.

Det vides ikke, hvordan de anholdte forholder sig til sigtelserne. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Politiet har anholdt seks personer i en sag, der angiveligt trækker tråde til terrororganisationen Islamisk Stat.

De seks, der alle er mænd i alderen 27 til 35 år, er blevet anholdt i en koordineret aktion mellem Østjyllands Politi, Københavns Politi og Politiets Efterretningstjeneste. Fire af mændene blev anholdt i Aarhus-området, mens politiet slog til og anholdt de resterende to i København.

I pressemeddelelsen oplyser politiet, at to mænd på 29 og 30 år er sigtet for at have rejst ind i Syrien i sommeren 2014 for at have tilsluttet sig til IS.

Den 29-årige er desuden sigtet for i foråret 2015 at have forsøgt at rejse ind i Syrien med henblik på atter at lade sig hverve til Islamisk Stat.

Sigtelse: Sendte penge til IS

Samlet er fem personer, heriblandt den 29-årige, sigtet for at have finansieret terrororganisationen.

Den 29-årige mistænkes for at have sendt penge afsted til IS, mens teorien er, at de fire øvrige har ageret som mellemmænd, der på den 29-åriges opfordring har overført penge til personer med tilknytning til IS.

Anklagemyndigheden vil anmode om, at dørene lukkes ved grundlovsforhøret. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Fem ud af de seks personer fremstilles i et grundlovsforhør ved Retten i Aarhus i dag klokken 15. Det er uvist, hvilken af de sigtede der ikke skal i grundlovsforhør - samt hvorfor.

Det oplyses heller ikke i pressemeddelelsen, hvordan de anholdte forholder sig til sigtelserne.

Det er omkring syv år siden, at seks personer ifølge politiet har haft en tilknytning til Islamisk Stat.

Alligevel er det først i dag, at de seks blev anholdt, men ifølge Trine Maria Ilsøe, DR's retskorrespondent, kan det skyldes, at der kræves ret tunge beviser i terrorsager.

- Det kan udefra se mystisk ud, men det handler om, at hvis man skal sigte og måske tiltale i sagerne, så kræver det nogle ret hårdføre beviser.

Trine Maria Ilsøe er retskorrespondent i DR Nyheder.

- Hvis man rent faktisk skal bevise, at nogen har tilsluttet sig Islamisk Stat, skal PET bevise, at de rent faktisk har gjort det. Det er ikke nok bare at sige, at de har været i Syrien, siger Trine Maria Ilsøe.

Første sag var i 2016

Det er langtfra første gang, at der er rejst personer til IS. Den første dom blev afsagt i Retten i Glostrup Byret 24. juni 2016, da syrienkrigeren Enes Ciftci – også kendt under navnet Hamza Cakan – blev kendt skyldig i at lade sig hverve af Islamisk Stat i 2013 og 2015.

Islamisk Stat opstod i 2013 som en udbrydergruppe fra al-Qaeda (Foto: © stringer/Iraq, Scanpix)

Mandens navn optrådte i de lækkede dokumenter fra IS, men sagen mod ham var på vej, allerede inden dansk politi fik adgang til de lækkede dokumenter.

Sagen nåede forbi landsretten og helt til Højesteret, der i november 2017 idømte ham seks års fængsel for at lade sig hverve. Højesteret tog også det danske statsborgerskab fra manden, der også er tyrkisk statsborger.

Det var første gang, at en danskfødt person, opvokset i Ishøj, mistede sit danske statsborgerskab ved dom.

Artiklen er opdateret klokken 19.05 med Trine Maria Ilsøe.