PET: Basil Hassan steg hurtigt i graderne hos Islamisk Stat

PET førte præventive samtaler med Basil Hassan forud for angrebet på Lars Hedegaard.

For første gang nogensinde sætter en medarbejder fra Politiets Efterretningstjeneste, PET, detaljer på efterretningstjenestens kendskab til terroristen Basil Hassan.

Tirsdag formiddag vidnede en ledende PET-medarbejder i dronesagen i Københavns Byret.

Pressen blev sendt uden for dørene, mens PET-medarbejderen vidnede. Efterfølgende blev hans forklaring gengivet af retsformanden.

- Basil Hassan var en såkaldt målperson for PET. Interessen blev intensiveret i årene 2010-2011 i kraft af det netværk, som han havde. I årene 2013-2015 var der folk fra hans netværk, der tilsluttede sig Islamisk Stat, og Basil Hassan fik på den måde internationale forbindelser. Man førte præventive samtaler med Basil Hassan i en kortere periode, gengav retsformand Kirsten Schmidt.

Basil Hassan blev kendt i den brede offentlighed, da Københavns Politi officielt efterlyste ham i forbindelse med drabsforsøget på historiker og islamkritiker Lars Hedegaard. Basil Hassan var dog i de første år efter drabsforsøget beskyttet af et navneforbud og en hemmeligholdt efterforskning hos politiet.

I 2018 blev Basil Hassan efterlyst og fængslet in absentia i dronesagen. Her har han ifølge anklagemyndigheden spillet en hovedrolle i et dansk terrornetværk.

Et netværk, som han ifølge anklagen har brugt til at skaffe droneudstyr for terrororganisationen Islamisk Stat.

Steg i graderne

Vidnet fra PET fortalte i retten, at efterretningstjenesten efter drabsforsøget mod Lars Hedegaard i foråret 2013 havde et tæt samarbejde med Københavns Politi.

Man fandt ud af, at Basil Hassan var rejst til Libanon og derefter videre til Syrien, hvor han var i Raqqa og blev en del af Islamisk Stats droneprogram.

- Dengang havde PET ikke fuldstændig styr på Basil Hassans rolle, men Basil Hassan er rangeret i Islamisk Stat, fordi han havde teknisk viden, efter at han var uddannet ingeniør på DTU.

- Han avancerede hurtigt hos Islamisk Stat, fordi han kunne skaffe droneudstyr, har den ledende PET-medarbejder forklaret i retten.

Vedvarende kontakt til terrordømt

I dronesagen er tre 30-årige mænd tiltalt for at have købt og leveret droneudstyr til Islamisk Stat. I sagen er Basil Hassan og den tidligere terrordømte Abdulkadir Cesur, der i dag bor i Tyrkiet, også sigtet.

Men fordi Basil Hassan og Abdulkadir Cesur ikke opholder sig i Danmark, kan de ikke tiltaltes.

Netop Basil Hassan og Abdulkadir Cesur har ifølge anklagemyndigheden haft hovedrollerne i det danske netværk. Her mener anklagemyndigheden, at Basil Hassan fra Syrien har bestilt dronedele fra Danmark, som er blevet leveret til Cesur, der har været mellemmand.

Vidnet fra PET fortale, at Basil Hassan og Abdulkadir Cesur løbende har haft kontakt de sidste mange år.

- Vi kunne konstatere, at Basil Hassan løbende i perioden 2011 til 2017 havde kontakt til Cesur fra Syrien til Tyrkiet.

I forbindelse med DR-dokumentaren 'Dronekrigeren' opsøgte DR Abdulkadir Cesur for at spørge ham til den sag, han dengang og nu er sigtet i.

Indledningsvist fortalte Abdulkadir Cesur, at var bekendt med den danske sigtelse mod ham.

Han ville ikke svare på spørgsmål om sin egen eventuelle involvering i transport af droner fra Danmark til Islamisk Stat, men nævnte af sig selv Basil Hassan.

- Basil Hassan er en af mine rigtig gode venner. Da han har opholdt sig i Tyrkiet, har jeg også hjulpet ham, så meget jeg nu kan. Han har været hos mig, han har også boet lidt hos mig, men det er ikke noget permanent eller noget. Men alt det med Lars Hedegaard har jeg slet ikke vidst, sagde Abdulkadir Cesur til DR.

Basil Hassan blev meldt dræbt i efteråret 2017, men hans død er aldrig officielt bekræftet, og danske myndigheder har arbejdet ud fra, at han stadig kan være i live.

PET-vidnet kunne i retten i dag heller ikke bekræfte oplysninger om Basil Hassans død, men han forklarede, at PET også har modtaget oplysninger om, at han skulle være dræbt.

Abdulkadir Cesur sagde til DR, at han 'ikke har talt med Basil Hassan i flere år'.