PET-chef: Iransk efterretningstjeneste planlagde attentat i Danmark

En person med iransk oprindelse er anholdt i sagen. Han nægter sig skyldig.

Flere eksiliranere i Danmark er under personbeskyttelse, og truslen er ikke elimineret, oplyser Finn Borch Andersen, chef for PET.

En iransk efterretningstjeneste har planlagt et attentat i Danmark.

Det oplyser chefen for Politiets Efterretningstjeneste (PET), Finn Borch Andersen, på et pressemøde.

- Der er tale om en sag, der handler om iransk efterretningsvirksomhed i Danmark - efter vores opfattelse om en iransk efterretningstjenestes planlægning af attentat mod en person, der bor i Danmark, siger Finn Borch Andersen.

Han kalder sagen meget usædvanlig og alvorlig og understreger, at den slags ikke kan accepteres på dansk grund.

PET's efterforskning er sket i samarbejde med efterretningstjenesterne i Sverige og Norge.

Det var det mulige attentat, der var baggrund for en storstilet politiaktion, som den 28. september lukkede store dele af Danmark og skabte kilometerlange køer på motorveje.

Personerne, tilknyttet ASMLA, holder til i Ringsted på Sjælland, hvor de bor og har kontor. Her ses lederen og talsmanden.

En person er anholdt

PET-chefen fortæller på pressemødet, at man har anholdt en person i forbindelse med det formodede attentatplanlægning.

- En norsk statsborger med iransk oprindelse blev den 21. oktober anholdt. Den pågældende er nu varetægtsfængslet. Han er sigtet for at have sat en iransk efterretningstjeneste i stand til at virke i Danmark samt for at have taget del i forberedelsen af et attentatforsøg, siger Finn Borch Andersen.

- Det skal siges, at han nægter sig skyldig, tilføjer han.

Manden er fængslet i isolation frem til den 8. november.

PET-chefen oplyser, at lederen af den iranske gruppe ASMLA i Danmark, som truslen har været rettet mod, har været under politibeskyttelse siden foråret, efter at PET blev opmærksomme på konkrete trusler mod vedkommende.

- Truslen er ikke elimineret. Der vil fortsat være brug for omfattende sikkerhedsforanstaltninger omkring den pågældende, siger Finn Borch Andersen.

To andre fra gruppen har siden september også levet under personbeskyttelse.

Den ekstra beskyttelse blev sat i værk, efter at en talsmand fra ASMLA-gruppen støttede et angreb på en iransk militærparade i byen Ahvaz den 22. september, der kostede flere civile livet. Om der er tale om ulovlig støtte af et angreb, efterforsker PET og Midt og Vestsjællands Politi også.

I dagene omkring den store politiaktion 28. september lagde PET's livvagter mærke til, at den nu varetægtsfængslede mand observerede og fotograferede ASMLA-lederens bopæl.

- Der var grundlag for at antage, at den pågældende havde til hensigt at overdrage informationerne til en iransk efterretningstjeneste, og at informationerne skulle danne grundlag for planlægning af et attentat på dansk grund, siger Finn Borch Andersen.

Personerne tilknyttet ASMLA holder til i Ringsted, og derfor vil borgerne i Ringsted vil fremover stadig kunne opleve en del ekstra sikkerhed, lyder det fra PET.

Hvem er ASMLA?