PET: Der er farlige ekstremister i Danmark

I dag offentliggør PET sin vurdering af risikoen for politisk motiveret terror og soloterrisme i Danmark.

Politiets Efterretningstjeneste (© DR)

Politiets Efterretningstjeneste PET har "foretaget en række efterforskningsskridt" og derigennem "gennemført flere præventive samtaler".

Det fremgår af en PET-rapport, der vurderer risikoen for politisk motiveret terror i Danmark, og på den måde skal forebygge en "dansk Breivik".

Forbereder racekrig

I rapporten vurderer PET, at en "del af det højreekstremistiske miljø forbereder sig på en fremtidig racekrig i Danmark og i den forbindelse er villig til at bruge vold".

Ifølge PET er det dog "på nuværende tidspunkt kun er et begrænset antal personer, som har voldelig intention og kapacitet til at udgøre en sikkerhedsmæssig trussel."

Danskere er inspireret af Breivik

PET-rapporten blev sat i gang umiddelbart efter Anders Behring Breiviks terrorangreb i Norge 22. juli, der kostede 77 mennesker livet i Oslo og på Utøya.

Ifølge vurderingen har PET øget fokus på solo-terrorisme og "truslen fra ekstremistiske enkeltpersoner, der på egen hånd søger at planlægge og gennemføre terrorhandlinger".

- Der er folk på højrefløjen, der føler sig inspireret af terrorhandlingen i Norge, siger DR's sikkerhedsredaktør Claus Buhr.

- Det lykkedes ikke Norge at stoppe Breivik, men det her er det danske forsøg på at forhindre en lignende situation i Danmark.

Ifølge PET har de præventive samtaler dog ikke forbindelse til angrebet i Norge.

Kontrol med gødning og internettet

I vurderingen peger PET også på en række "initiativer", heriblandt at kontrollere visse typer af gødning, overvåge internettet og forebygge hadforbrydelser.

- Der bliver en nøjere kontrol på internettet, og PET lægger op til, at de vil holde et skarpere øje med, hvad der sker på ekstremistiske højre- og venstreorienterede blogs, forklarer Claus Buhr.

- Det skyldes, at Breivik skrev på forskellige højreorienterede blogs op til terrorhandlingen, så man kunne faktisk have fået øje på ham der, siger Claus Buhr.

Justitsminister tilfreds med rapport

Derudover viser vurderingen, at PET har fokus på de ekstremistiske miljøers "ulovlige indsamling, bearbejdning og registrering af personoplysninger."

- Jeg er tilfreds med, at der nu foreligger en samlet vurdering af PET's indsats mod politisk ekstremisme. Det giver os et godt afsæt for det videre arbejde, udtaler justitsminister Morten Bødskov.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk