PET: Der kommer flere og flere danske islamister - også fra Facebook

I en ny trusselsvurdering fra PET vurderer efterretningstjenesten, at der er flere, der tilslutter sig det islamistiske miljø i Danmark.

Et stigende antal personer i Danmark tilslutter sig det islamiske miljø og udgør en terrortrussel mod Danmark og enkeltpersoner.

Det konkluderer PET i en ny trusselsvurdering.

- Vi ser et stigende antal personer tilslutte sig de islamistiske miljøer i Danmark. Der rettes fra disse miljøer i stigende grad trusler mod personer i Danmark, der af miljøerne opfattes som vantro, frafaldne eller krænkere af islam, siger chef for PET's Center for Terroranalyse, Søren Jensen, i en pressemeddelelse.

Så sent som i december blev den unge digter Yahya Hassan overfaldet på Hovedbanegården i København, hvorefter en tidligere dømt terrorist blev sigtet for overfaldet.

Rekrutterer på Facebook

Når miljøerne rekrutterer unge mennesker til de islamistiske miljøer, foregår det ofte på de sociale medier, lyder det fra PET.

- Grupperne anvender desuden i stigende grad sociale medier som Facebook og YouTube til at rekruttere og til at udbrede deres ideologi. Mens miljøerne domineres af mænd, vurderer CTA, at også kvinder spiller en rolle på sociale medier, står der i rapporten.

Krig i Syrien øger terrortruslen i Danmark

I PETs trusselsvurdering lyder det også, at konflikten i Syrien er central for terrortruslen i Danmark. Og de personer, der tager til Syrien, bliver også i stigende grad rekrutteret på Facebook, lyder det.

- CTA vurderer, at der i danske islamistiske miljøer foregår en aktiv rekruttering af personer med henblik på deltagelse i konflikten i Syrien, står der i rapporten.

PET vurderer nu, at omkring 90 personer fra Danmark er rejst til Syrien, men 11 formodes dræbt.

- Der er ikke tidligere set så mange fra Danmark, som på så kort tid er udrejst til en konfliktzone. PET har derfor et intensivt samarbejde med nøglepersoner over hele landet, som er i kontakt med de miljøer, hvor de unge, der udrejser, færdes, lyder det fra PET-chef Jens Madsen.

Se DRs retskorrespondent Claus Buhr forklare PETs trusselvurdering i videoen i toppen af artiklen.