PET fik klar advarsel om Blekingegadebanden

Kommission har fundet den rapport, som daværende PET-chef Per Larsen i 1986 fik om Blekingegadebanden.

Kommission har fundet den rapport, som daværende PET-chef Per Larsen i 1986 fik om Blekingegadebanden. Her lyder advarslen blandt andet, at banden vil begå store røverier. Dette billede er fra filmen Blekingegadebanden. (Foto: Jasper Carlberg © DR1)

Næsten tre år før pågribelsen af Blekingegadebanden advarede en analytiker i Politiets Efterretningstjeneste i skarpe vendinger sin ledelse om gruppens kriminelle aktiviteter.

I august 1986 afleverede analytikeren sin rapport, som blev videregivet til den daværende operative chef i PET, Per Larsen.

Rapporten er væsentlig for den kommission, som nu forsøger at afklare, om PET holdt oplysninger tilbage for det åbne politi med den virkning, at banden blev pågrebet for sent.

Overrasket

Det kom tydeligvis bag på kommissionen, da analytikeren under en afhøring i februar fortalte om sin rapport. Landsdommer Jens Rosenløv og de øvrige medlemmer kendte ikke til materialet.

Efter en del undersøgelser er dokumentet nu dukket op blandt de cirka 200.000 sider, som kommissionen ligger inde med.

Oplysningen om fundet af rapporten er kommet frem onsdag under en fornyet afhøring af den tidligere analytiker.

Ville begå røverier

I meget klart sprog skrev han i august 1986, at gruppen sandsynligvis havde begået flere grove røverier.

Gruppen blev beskrevet som "særdeles professionel og veltrænet" - og at den var parat til at begå flere røverier for at skaffe penge til terrororganisationen PFLP.

Analytikerens rapport blev givet videre til Per Larsen.

- Jeg mødte Per Larsen en uges tid efter. Han sagde, at han ikke havde fået læst den endnu, sagde analytikeren, en nu pensioneret kriminalassistent, onsdag.

Vil blive udspurgt

Når Per Larsen for anden gang indkaldes til afhøring i foråret, vil han blive udspurgt om den klare advarsel, han modtog.

I december 1986 slog en gruppe røvere til mod Daells Varehus i København.

- Jeg kan huske, at jeg for mig selv tænkte, at det bar Appel-gruppens kendetegn, fortalte analytikeren onsdag. Gotfred Appel var navnet på den person, som er blevet betegnet som Blekingegadegruppens ideologiske far. Men analytikeren gik ikke videre med sin mistanke.

Gruppen dræbte i 1988 en betjent under kuppet mod postkontoret i Købmagergade i København.

Kommissionen ventes at fortsætte sine afhøringer frem til sommer.

FacebookTwitter